Rijkgeschakeerd
‘Diversiteit’ is het sleutelbegrip: alle microbiomen van alle mensen zijn uniek, we moeten zo afwisselend mogelijk eten om zoveel mogelijk verschillende nutriënten binnen te krijgen. Daardoor zal de samenstelling van het microbioom ook maximaal divers en rijkgeschakeerd zijn.
Wie zijn hoop heeft gevestigd op het moduleren van zijn darmmicrobioom door voeding moet ook rekening houden met andere invloeden: de (vervuiling van) de leefomgeving, (vroeger) medicijngebruik en ziekten, lichaamsgewicht en -beweging, ter wereld gekomen zijn op natuurlijke wijze of met een keizersnede, borstvoeding gehad hebben of niet, en natuurlijk de eigen genen. Verder is het gebruik van probiotica interessant, maar de werking is zeer beperkt of afwezig.
Het is, kortom, nog niet zo eenvoudig om nauwkeurig het effect op de gezondheid van een ingreep met voeding te determineren.
PREDICT
Hoe bijzonder het is om te zien wat bepaalde voedingsstoffen ‘doen’ met bacteriën, en welke bacteriën dat dan precies zijn, mag blijken uit de stelligheid van een recente studie die voortvloeide uit het PREDICT 1-project.
De Personalized Responses to Dietary Composition Trial (PREDICT) is een initiatief van de Britse hoogleraar Tim Spector, genetisch epidemioloog en hoofd van de afdeling Twin Research & Genetic Epidemiology aan de King’s College universiteit in Londen. Zijn boek Spoon Fed is hier onlangs besproken.
“Het laatste onderzoek van onze baanbrekende PREDICT-studie is het eerste dat sterke verbanden blootlegt tussen specifieke darmbacteriën, voeding en gezondheid,” schrijft Spector op de website van zijn in het onderzoek participerende bedrijf ZOE.
De studie werd gepubliceerd in Nature Medicine en heeft (vertaald) als titel ‘Verbanden van het microbioom met het metabolisme van de gastheer en het gewone dieet van 1.098 diep gefenotypeerde personen’. Aan het onderzoek werd ook bijgedragen door medewerkers van de Harvard T.H. Chan School of Public Health, Stanford Medicine, het Massachusetts General Hospital en de universiteit van Trento, Italië.
De onderzoekers konden 15 ‘goede’ en 15 ‘slechte’ bacterietypes identificeren, elk met hun eigen effecten op de markers van hartgezondheid, glucose- en vethuishouding en inflammatieMetagenomics
Het begrip ‘deeply phenotyped’ verwijst naar de kwaliteit en kwantiteit van de data die in de loop der jaren van de proefpersonen zijn verzameld. Dat zijn tientallen gegevens over hun eetgewoonten en leefstijl en over hun stofwisseling uit bloedonderzoek, waaruit veel over hun gezondheid is af te lezen. Die chemische bloedprofielen zijn gelegd naast de data uit het uitgebreide metagenomics-onderzoek, waarvoor genetisch materiaal uit feces en andere bronnen is gebruikt (er is geen Nederlands woord voor metagenomics).
Door die nauwkeurige vergelijking konden de onderzoekers 15 ‘goede’ en 15 ‘slechte’ bacterietypes identificeren, elk met hun eigen effecten op de markers van hartgezondheid, glucose- en vethuishouding en inflammatie. Dat ‘panel’ van bacteriën overlapt met de bacteriën uit feces die het product zijn van de gezonde eetgewoonten van de proefpersonen. Sommige van de ontdekte bacteriën, waarvan dus wel een werking werd aangetoond, hadden nog geen naam.
Tabellen
“We vonden veel belangrijke relaties tussen microben en specifieke voedingsstoffen, voedingsmiddelen, voedingsgroepen en algemene voedingsindexen, die vooral veroorzaakt werden door de aanwezigheid en de diversiteit van gezonde en plantaardige voedingsmiddelen,” schrijven de auteurs in Nature. Die relaties zijn weergegeven in bij het artikel gevoegde tabellen zoals deze.
Een en ander rechtvaardigt volgens de auteurs de conclusie dat dit soort big data-onderzoek de potentie heeft gepersonaliseerd voedingsadvies te geven, met als doel het individuele microbioom gunstig te beïnvloeden. Spectors bedrijf ZOE ontwikkelt tools voor dergelijk persoonlijk advies.
In een korte video benadrukken de onderzoekers het belang van hun studie:
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Mooi Huib...en nu ik toch bezig ben, ik heb onlangs een uur mogen spreken in een podcast over relatie gezondheid, milieu, klimaat en voeding vanuit het BD perspectief en opgedane kennis uit 10 jaar It's the food, my friend .......onder de titel 'je kunt niet gezond zijn in een giftig systeem'. Het is zo jammer dat veel kennis niet in een breder perspectief wordt gezien of besproken. Daar doe ik hier een gerichte poging toe. https://www.youtube.com/watch?v=f1dGquWYA7c&feature=youtu.be
Dank je voor de verwijzing, Bert #2, heel leerzaam. Ik heb er even een link van gemaakt en verwijs dan ook direct naar het volledige verslag.
En Arnold #1, we komen er inderdaad wel, als oude wijsheid en nieuwe kennis zo mooi naar elkaar toe kruipen.
Het is eigenlijk boerenlogica dat het microbioom van de bodem, naar de plant, naar de mens een duidelijke relatie heeft en onze gezondheid beïnvloedt. Vanuit de BD landbouw is dat denken vanuit de levende aarde en ondersteunen vitaliteit altijd gemeengoed geweest. We hebben er onlangs een webinar aan gewijd https://www.stichtingdemeter.nl/nieuws/71/verslag-van-het-webinar-de-ordenende-levensprocessen-achter-onze-gezondheid-van-18-november-jl-inclusief-de-opnames-in-5-delen-van-de-verschillende-inleidingen-en-vragensessies
Interessant we komen er wel Huib. Wordt er ook gekeken naar lekkende darmen en de oorzaak?
Als we nu het voedsel eerst eens organiseren dat de goede basis eenheid heeft, zouden dan al niet veel problemen preventief opgeruimd zijn Huib hoe kijk jij daar tegenaan. Als we de kraan openlaten staan kunnen we blijven dweilen.
Om de een of andere reden wil men daar niet aan ondanks daar veel kennis over is.