Dat zegt Jan Cees Vogelaar in een uitgebreid interview met Boerderij. De roemruchte oud-melkveehouderijvoorman van LTO Nederland, oprichter van de Nederlandse Melkveehoudersvakbond en drijvende kracht achter het Mesdagfonds, Stikstofclaim en Agrifacts, spreekt vrijelijk over zijn invloed voor en achter de schermen als 'oliemannetje'. Volgens Vogelaar heeft Nederland geen stikstofvraagstuk omdat we geen oernatuur hebben.

Opvallend is zijn antwoord op deze vraag van Boerderij: Sinds 24 oktober bestaat het Landbouw Collectief. Wat is jouw rol daarin?
“Het is ontstaan op initiatief van Jeroen van Maanen, vanuit de Farmers Defence Force (FDF). Hij wilde één geluid krijgen richting ministerie. Ik ken Jeroen, omdat ik de leveranciersclub voor Leerdammer heb helpen opzetten. Ik adviseerde hem het zo breed mogelijk te maken, en ook de akkerbouw mee te nemen. En ik heb inderdaad Aalt Dijkhuizen als voorzitter aangedragen. Iemand met veel gezag en een goed netwerk. Hij kan bij wijze van spreken zo Rutte bellen.”

Dat is een opvallende openbaring omdat de rechtsradicale FDF, het Forum voor Democratie-achtige buitenbeentje van de boerenwereld, de protesten van de Duitse boeren afgelopen weekend ondersteunde. Die boeren zijn voor 'eigen eten eerst'. Duitsland is verreweg de belangrijkste bestemming van de Nederlandse boeren waar Dijkhuizen nu juist een toekomst voor probeert te behouden.
Boerderij
  • Deel
Druk af