In een duet waarin de partijen tot elkaar veroordeeld zijn, proberen het Collectief en de FDF dit wortel en stok spel tot een goed einde te brengenEen eerdere trekkeractie, voorzien op 5 februari, werd nog afgeblazen omdat de FDF de uitkomsten wilde afwachten van een nieuwe doorrekening van de stikstofberekeningen zoals het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Mlieuhygiëne die hanteert als basis voor wet- en regelgeving. Op 20 februari zal het Mesdagfonds, dat al jaren ageert tegen de rekenwijzen van het RIVM, zijn eigen berekeningen van de stikstofdepositie door de landbouw presenteren. Via een WOB-verzoek verkreeg Mesdag meetdata en de modellen waarin het RIVM de opgevraagde cijfers verwerkt. Volgens het RIVM is de landbouw verantwoordelijk voor 40% van de Nederlandse stikstofdepositie. Boeren bestrijden dat percentage.
Of de actie op veel sympathie kan rekenen, is de vraag. Premier Rutte heeft zijn buik vol van de dwarse houding van FDF, die eerder het overleg tussen het kabinet en het Landbouw Collectief dreigde te frustreren. Rutte waarschuwde vorige week tijdens zijn persconferentie: "Het is een keer klaar. De tolerantie voor dit soort dingen is nu wel richting nul gedaald, ik hoop dat het niet nog een keer gebeurt,” zegt hij in het Algemeen Dagblad.
— FarmersDefenceForce (@FarmersForce) February 12, 2020
Agractie
De andere nieuwe, maar meer gematigde boerenactiegroep, Agractie, voert ook actie. Niet met trekkers, maar met stickers, om daarmee supermarkten aan te spreken op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid. Op Nieuwe Oogst TV vertelt Agractie-voorman Bart Kemp over de stickeractie.
De stickers met de teksten 'niet duurzaam', 'geen eerlijke prijs voor de boer' of 'boervriendelijk' kunnen vanaf vandaag besteld worden en door boeren en burgers op producten in de supermarkt geplakt worden. Wel even opletten want zomaar stickers plakken, mag niet. Agractie levert er dan ook een gebruiksaanwijzing bij. Stiekem hoopt de organisatie dat u de stickers wel in de winkels op producten gaat plakken. Het moet de zoveelste discussie opleveren over eerlijke prijzen en uit eigen land eten. Dat is een lastige discussie in een land dat zelf exporteert naar landen en daar dus boeren met hun onverkoopbare of onder lage prijzen bezwijkende oogsten laat zitten, schreef Foodlog al talloze malen.

Op 5 januari krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Frans Aarts,
Waarom zo moeilijk doen? Je zou dan immers alle variablen die van toepassing zijn op een landbouwbedrijf naar de toekomst toe moeten kunnen overzien, en dat kun je niet.
Dus waarom niet gewoon wel handhaafbare milieuregelgeving opstellen en handhaven? bijv. maak veehouderij maar grondgebonden (dus veebestand in overeenstemming met opp. landbouwgrond) en veel problemen zijn al opgelost.
#32 Beter woord Plofpolitiek - stroming die met veel mooie woorden en vergezichten op basis van fictieve feiten het tegenovergestelde bereikt door gebrek aan praktische kennis en negeren van signalen vanuit de mensen die het moeten uitvoeren.
Dat gaat niet alleen op voor de landbouw maar ook voor de zorg het onderwijs en de politie.
Nederland steekt meer geld in extra managers dan dat ze op de werkvloer besparen dat leid overal tot een gebrek aan tijd om de taken uit te voeren en tot mensen op de werkvloer die er behoorlijk tabak van krijgen.
Het ligt volgens mij iets anders, het wordt hoog tijd at er een plan komt wat we nu eigenlijk willen met het buitengebied.
welke ruimte is er absoluut nodig om de consumenten te huisvesten, welke natuur willen we behouden, en dat is niet alleen er een natuurbestemming op leggen en aan een TBO doneren met een dikke zak geld maar ook goed kijken naar haalbaarheid en of het geld wel gebruikt wordt op een manier waarmee de doelen gediend zijn.
https://www.melkvee.nl/artikel/236797-democratische-controle-op-natuursubsidie-ontbreekt/?tid=TIDP293586XAD382857353D4849A83B50C63CEAF24CYI5&utm_campaign=2020_MV_Nieuwsbrief_wk07&utm_medium=Email&utm_source=E-mail&utm_content=20200215_MV_NB
En hoe willen we dat de landbouw gebieden ingevuld worden, en dat betekent dan ook dat je de regelgeving zo moet maken dat het mogelijk is om daar ook een boterham mee te verdienen.
Dus niet een gevarieerd bio diverse landbouw wensen en tegelijker tijd regels opstellen waarbij de landbouw iedere meter en iedere gram efficiënt moet benutten om maar genoeg verdiensten te hebben en aan de mineralenbalansen en regels te voldoen. Dat vraagt om regelgeving die van de grond af aan opnieuw wordt opgebouwd zonder al die rare aanpassingen en stuurregeltjes die erin geprutst zijn, hoezo onderscheid tussen graasdier en overige mest en kunstmest gewoon bemesten naar behoefte en alleen kunstmest als dat voor de situatie beter is.
Dat is een proces van jaren, er moet nog heel veel uitgevonden worden en er moeten afzet kanalen opgebouwd worden, laten we wel wezen we stoeien al 30 jaar met stikstof en we weten er eigenlijk nog geen klap vanaf.
Het is ook raar om varkenshouders uit te kopen en nertsenhouders nadat ze alle gewenste aanpassingen gedaan hebben alleen een paar jaar afbouwtijd te geven.
Frans #33 , wanneer je de 70 urige werkweek van een boer terug wil brengen naar een 35 urige werkweek heb je twee keer zoveel boeren nodig als nu. Vul dat economisch maar in. En dat invullen is/kan wel eens niet aan de orde zijn. Er wordt meer ingezet om de 70 urige werkweek van een boer te verhogen naar een 80 urige werkweek.
#33 Als de overheid (en de consument) ondanks hun linkse praat, niet zo vals was geweest om met kapitalistische en economische open markt modellen eigen boeren over de kling te jagen in die richting, waren we nu al lang tot de conclusie gekomen dat, als er serieus kleinschaliger en in kringloop geboerd moet gaan worden wegens de ecologische prioriteiten, we nu te weinig boeren en te weinig grond hebben om onszelf te voeden op die manier.
Nu zijn we, met dat model van goedkope groei , als imperialistische uitbuiters van derde wereld landen naast grootste afnemer ook de grootste vervuilers geworden en afhankelijk van het goedkoopte monster wat we zelf gecreëerd hebben.
Zie huidig dreigend gebrek aan eigen productie van medicijnen, grondstoffen, energie, ecologisch verantwoord voedsel ,landbouwgronden en groene ruimte.
Linkse praat en politiek naar eigen boeren is uiteindelijk als pot die de ketel verwijt zwart te zijn.