De exportwaarde van de uit Nederland geëxporteerde kunstmest lag in 2022 57% hoger dan in 2021. De exportwaarde nam toe van €2,4 miljard tot €3,7 miljard; het uitgevoerde gewicht (7,0 miljard kilo) daalde daarentegen met 14%. Dat meldt het CBS op basis van de nieuwste handelscijfers. Van de geëxporteerde kunstmest is 79% in Nederland geproduceerd, de overige 21% is in het buitenland gemaakt, en via Nederland verhandeld of vervoerd.

De exportwaarde van kunstmest in 2022 is de hoogste ooit gemeten. Sinds 1988 is de exportwaarde van kunstmest ruim vervijfvoudigd. De piek van 2022 is volledig toe te schrijven aan fors hogere exportprijzen, veroorzaakt door de sterk gestegen gasprijs in 2022. Bij de productie van kunstmest is veel gas nodig. Toen de gasprijzen in 2022 torenhoog opliepen, luidden kunstmestproducten waaronder het in Nederland actieve Yara de noodklok en legden zij hun productie stil. Minder kunstmest dus, maar wel duurdere.

Binnen Europa zijn Duitsland, Nederland en België de grootste kunstmestexporteurs en zij ontlopen elkaar niet veel. In 2022 was Duitsland het grootst, gevolgd door België en Nederland op de derde plaats. Op grote afstand volgen Polen en Spanje. In 2021 was Nederland de zesde (gewicht) of zevende (waarde) exporteur van kunstmest wereldwijd, volgens de Verenigde Naties. China en Rusland zijn - met afstand - de grootste exporteurs van kunstmest ter wereld.

Van de kunstmestexport vanuit Nederland gaat 70% (gewicht) naar België, Frankrijk, Duitsland en Brazilië, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Sinds 1988 groeide de export naar België van 0,4 miljard kilo naar 1,8 miljard kilo, in diezelfde periode werd het exportgewicht van meststoffen naar Brazilië 11 keer groter.

Overigens exporteert Nederland niet alleen kunstmest, maar wordt er ook kunstmest geïmporteerd. Ruim de helft van de geïmporteerde 2,2 miljard kilo gaat meteen door naar het buitenland (doorvoer). De meeste kunstmest importeerde Nederland uit België en daarna uit Duitsland. Het derde herkomstland van kunstmest is Rusland. "Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne, is de import uit Rusland nauwelijks afgenomen. Nederland was in 2022 de zevende EU-importeur van kunstmest uit Rusland," aldus het CBS.

grootste leveranciers kunstmest

  • Deel
Druk af