Geen wonder dus dat diverse media, waaronder het Financieele Dagblad, op zoek gingen naar de plaatsen en productieplekken in Nederland waar van ammoniumnitraat sprake is. Zoals bij het Noorse bedrijf Yara, in Sluiskil. Daar maken ze de kunstmestvariant van ammoniumnitraat, en niet het 'technisch ammoniumnitraat' dat gebruikt wordt als explosief, benadrukt Yara-woordvoerder Gijsbrecht Gunter.

Behalve in Sluiskil ligt in Zeeland op nog twee andere plekken ammoniumnitraat, meldt Omroep Zeeland vanochtend. De vraag waar het spul in Nederland nog meer ligt opgeslagen, beantwoordde Wouter de Heij gisteren al op Facebook:



Normaal is kunstmest ongevaarlijk. Behalve als er vocht bijkomt in de loop der jaar. Of bij een brand. Beiroet detonatie...

Geplaatst door Wouter De Heij op Woensdag 5 augustus 2020


Daarmee lijken de Kamervragen die Henk Krol stelt feitelijk overbodig. Boerenbusiness bericht als volgt:

Tweede Kamerlid Henk Krol (voorheen ouderenpartij) wil van de staatssecretaris van Verkeer & Waterstaat weten of het klopt dat er bij de Zeeuwse kunstmestfabriek van Yara en OCI in het Limburgse Geleen grote hoeveelheden ammoniumnitraat opgeslagen liggen.

In deze fabrieken wordt ammoniumnitraat gemaakt als losse grondstof en vervolgens verwerkt tot KAS en urean (kunst)meststof.

Totaaloverzicht waar en bij wie
Krol stelt de Kamervragen vanwege een bericht van de Telegraaf naar aanleiding van de enorme explosie in de haven van Beiroet op dinsdag 4 augustus. Krol vraagt zich af hoeveel ammoniumnitraat er in totaal opgeslagen ligt in Nederland bij welke bedrijven en op welke locaties. Zijn omwonenden op de hoogte en hoe wordt de veiligheid van het personeel gewaarborgd?

Geconstateerde knelpunten?
Het Kamerlid wil een gedetailleerd overzicht van de inspectieprocedures aangaande veiligheid en opslag en de frequentie waarmee deze inspecties plaatsvinden. Als er knelpunten zijn geconstateerd bij bedrijven die ammoniumnitraat opslaan, dan wil Henk Krol weten welke knelpunten dit dan betreft en hoe hiermee is omgegaan.

Volgens vertegenwoordiger Reinier Gerrits van Meststoffen Nederland zijn zowel de Omgevings(milieu) dienst, de Veiligheidsregio's als de Inspectie SZW nauw betrokken bij toezicht en handhaving en is de kunstmestindustrie zich zeer bewust van de risico's.

Terrorisme
Ook is er toenemende aandacht voor het risico dat terroristen grondstoffen van kunstmest kunnen misbruiken. In 2018 werd er 100 kilo kunstmest gevonden bij twee mannen die werden opgepakt in Arnhem en Weert, wegens verdenking van het beramen van aanslagen.


Dit artikel maakt deel uit van de contentsamenwerking tussen Foodlog en Boerenbusiness.
Dit artikel afdrukken