Premier May van Engeland maakte bekend een vrijhandelszone met de EU te willen, maar er hard en helemaal uit te stappen. Eigenlijk kondigde ze een handelsoorlog aan. Als Europa haar producten niet toelaat, dan gaat ze hoge heffingen opleggen. Dat is spannend, schreef de NRC. Gemiddeld krijgen Nederlandse bedrijven in dat geval volgens ING een importheffing van 5,5 procent voor hun handel op het Verenigd Koninkrijk voor hun kiezen.

Wie echter groente, fruit, vlees en bloemen exporteert komt hoger uit met tarieven tussen de 10,7 en 17,5 procent. Wie melk, boter, yoghurt, zuiveltoetjes of kaas naar het niet-meer-Europese eiland wil verkopen krijgt zelfs te maken met een heffing tot 42 procent.

Nederland brengt zo'n €8 miljard aan voedsel als grondstof en in verwerkte vorm naar Engeland. Het land besloot immers al lang geleden dat het voedsel goedkoper kan inkopen dan zelf maken. Wij maken van alle Europese landen verreweg het meeste voor onze buren, onder meer voor de Britten. De tarieven laten zien dat het land zijn eigen boeren kan beschermen en de rest inkoopt waar dat het goedkoopst is. Aangezien de EU niet de goedkoopste is, kan May een mooie deal sluiten met Zuid- en Noord-Amerika. Zeker nu Donald Trump vanuit het Noorden wil exporteren - als het maar allereerst in het belang van Amerika is.

Meer voor minder
Vrijdag maakten het CBS en Wageningen Economic Research bekend dat het geweldig gaat met de Nederlandse Food- en Agrosector. 'Export rijst de pan uit' schreef De Telegraaf. Ook de NRC nam het bericht over. We zouden meer dan 4,4% zijn gegroeid tot €85 miljard exportwaarde. Zo'n prestatie was nog nooit eerder vertoond, zei onze staatssecretaris van Economische Landbouwzaken trots vanaf de Grüne Woche-beurs in Berlijn. Onze peren gaan voortaan naar Vietnam, zei de man die regelmatig voor local for local pleit. Boerenkrant Boerderij juichte want de gevolgen van de Russische boycot zouden overwonnen zijn.

Wie goed naar de cijfers kijkt, ziet wat er aan ontbreekt. Verdienden de boeren er navenant aan? Wie het nieuws goed volgt, weet dat het niet zo is. Ze verkopen meer voor minder. Het CBS en Wageningen Economic Research verzorgden de cijfers in opdracht van het ministerie van Van Dam en zwegen er verder in alle talen over. Wel werd duidelijk wie er alles aan verdient: de toeleverende en verwerkende sectoren. Kennis is goud, vertelde Van Dam De Telegraaf.

Geopolitieke verdringing
Onze kassen- en stallenbouwers doen wereldwijd prima zaken, met name in landen die onze productie nu ook geopolitiek willen verdringen door hun kostenvoordelen.

Boeren heeft Nederland nodig om in eigen land kennis te ontwikkelen. Ook het daaruit resulterende product kan de industrie winstgevend verwerken. Zowel kennis als dat verwerkte product leveren geld op. De grotendeels ononderscheiden boerenbulkproductie levert niets op, al kun je overschotten tegen de juiste lage prijs altijd wel ergens kwijt, zoals ook nu natuurlijk blijkt.

Na de Russische regen, komt de Engelse drup. Wat in de nieuwe geopolitieke wereld nog verder zal volgen, weet nog niemand. Maar maak je verder geen zorgen; het gaat prima.
Dat laatste is nog altijd de werkelijkheid. Hoe we daar iets aan gaan doen, is de enige echte vraag waar het Nederlandse voedselbeleid voor staat in de veranderende wereld. Die vraag blijkt echter zorgvuldig te worden verdrongen door het halleluja van een schijnsucces op korte termijn. Zelfs de over het algemeen als gedateerd beschouwde EU-baas Jean-Claude Juncker lijkt daartegen te waarschuwen als hij spreekt over het levensbelang van voedselpolitiek voor, met name West-, Europa.

Boerenslim in nieuwe wereld
Ik zag een boerenactiviste twitteren dat boerenproductie Nederland veel in het laatje brengt. Ze vergeet dat omzet iets anders is dan winst. De kennis- en verwerkende industrieën mogen zich gelukkig prijzen met zoveel eenvoud in de polder.

May is echter boerenslim. Ze heft hoog waar het haar landlieden raakt. En waar ze tekort komt, koopt ze gewoon lekker goedkoop elders in. Bijvoorbeeld in het land van President Trump, waar ze eind deze week als eerste op bezoek gaat voor een nieuw handelsverdrag. In de VS kun je veel goedkoper melk en vlees kopen dan in de EU of in Nederland. En omdat wij denken dat we de groenten- en fruittuin van May blijven omdat vers van dichtbij moet komen, nog een punt van aandacht. Als onze peren en paprika's naar Vietnam en China kunnen vliegen, waarom zouden paprika's, tomaten en sla dan niet vanuit de nieuwe VS naar haar nieuwe Albion kunnen komen?

Na de Russische regen, komt de Engelse drup. Wat in de nieuwe geopolitieke wereld nog verder zal volgen, weet nog niemand. Maar maak je verder geen zorgen; het gaat prima.
Dit artikel afdrukken