De Nederlandse economie krimpt met 0,3%, maar Nederlanders kochten meer spullen. Wel kochten ze minder voedingsmiddelen. Dat meldt het CBS vanmorgen op basis van volumecijfers die voor de hoge inflatie zijn gecorrigeerd.

In juni kochten huishoudens 2,0% meer duurzame goederen dan in juni 2022. Ze hebben vooral meer kleding, schoenen en auto’s gekocht. Verder hebben huishoudens in juni 5,9% meer overige goederen (waaronder motorbrandstoffen en energie) verbruikt. Ze hebben vooral meer getankt. Huishoudens hebben echter minder energie verbruikt. Aan voedings- en genotmiddelen besteedden ze 1,9% minder.
In juni 2023 hebben huishoudens 1,2% meer goederen en diensten aangeschaft dan in juni 2022, meldt het CBS. Ze kochten zowel meer diensten als meer goederen.

De internationale positie van de Nederlandse economie verslechterde. Het volume van de goederenexport daalde in juni met 1,5% ten opzichte van juni 2022. Er zijn vooral minder chemische producten, metaalproducten en voedingsmiddelen uitgevoerd. De export van transportmiddelen, machines en apparaten was groter dan een jaar eerder. Tegenover de exportdaling stond ook een daling van de goederenimport die afgelopen juni 2,5% lager was dan in juni 2022.
  • Deel
Druk af