Ieder jaar publiceert Times Higher Education (THE) de ‘World University Rankings’, een ranglijst van universiteiten op basis van hun score op onder andere onderwijs, onderzoek, kennisoverdracht en internationale activiteiten. De THE is daarmee de breedste analyse ter wereld van de kwaliteit van het hoger onderwijs. Dit jaar rangschikten ze bijna 1.400 universiteiten in 92 landen.

Nederland heeft dit jaar 11 universiteiten in de top 200, waarvan Wageningen University & Research de hoogste score heeft. Wageningen staat op plek 59. Vlak daarachter volgen Amsterdam (UvA), Delft, Leiden (LU), Rotterdam (Erasmus), Groningen en Utrecht.

“Europa levert nog altijd de helft van de elite in de top 200 en is daarmee het best vertegenwoordigde continent, maar toch moeten onderwijsinstellingen blijven werken om deze reputatie vast te houden”, schrijft Knack. “Verschillende Europese onderwijsinstellingen dalen namelijk in de rangschikking en worden ingehaald door vooral Aziatische en Amerikaanse universiteiten en hogescholen.”

“Het is al een tijdje duidelijk dat de groeilanden in Azië een steeds belangrijkere rol opeisen bij de vorming van een academische elite, maar ze zullen het toch niet makkelijk krijgen om op de hoogte te komen van de traditionele sterkhouders in de Angelsaksische wereld,” laat Phil Baty van Times Higher Education weten.
Knack - KU Leuven en UGent klimmen hogerop in THE ranking, UAntwerpen voor het eerst in top 200
  • Deel
Druk af