De verkiezingen voor het Europese Parlement lieten afgelopen week en weekend een verspreid resultaat zien. In Nederland won de PvdA met Frans Timmermans verrassend. In Frankrijk gingen de rechtspopulisten van Marine Le Pen op kop, maar bleken de Groenen opvallend sterk naast de tweede partij, die van president Macron. In Engeland deden de brexiters en populisten van Nigel Farage het goed, ondanks 2 jaar geklungel over brexit dat de gewone Brit bepaald niet rijker zal maken. In Italië deden de Lega-populisten van premier Salvini het conform verwachting goed (34% van de stemmen). In Duitsland verloren de traditionele partijen (Christendemocraten en socialisten) terrein, maar bleven de populisten achter bij hun resultaten in de nationale verkiezingen. In België deed het Vlaams Belang, rechtspopulisten, het goed.
Je kunt het allemaal even nalezen via de Europese krant Politico, die concludeert dat de populisten in belang groeien, maar het Europese parlement niet naar hun hand zullen kunnen zetten.

De opkomst voor de verkiezingen liet zien dat Europese Unie een onderwerp is dat meer is gaan leven onder de bevolking. De opkomst in de 28 EU-landen wordt geschat op 50,5%. Dat is de hoogste sinds 1994, toen 56,6% een stem uitbracht. In 1999 was het 49,5%. In Nederland kwam ruim 41% naar de stembus, tegenover ruim 37% in 2014.

Ondanks de versnippering over een groot aantal partijen, lijkt het erop de er een liberaal-groen verbond in de nieuwe bestuursperiode van de Europese Commissie te sluiten valt, zeggen waarnemers.De traditionele invloed van socialisten en moderne christelijke partijen zal zich met dat verband moeten verenigen.

Tegelijkertijd is het populisme bepaald niet verdwenen; het succes van die beweging wordt gevoed door de aandacht die groen en liberaal niet hebben besteed aan de zorgen van 'heel gewone mensen' - by far de meerderheid - over hun bestaanszekerheid.

Vraag aan de lezers van Foodlog: hoe interpreteren jullie de uitslagen van de Europese verkiezingen en wat gaan ze betekenen voor het groene beleid dat heel bepalend is voor de toekomst van de landbouw?
Politico - Populist tide rises but fails to flood EU
  • Deel
Druk af