Burgemeester Ahmed Aboutaleb liet afgelopen zaterdag in Trouw kritiek horen op het accent dat de Europese politiek op landbouw zou leggen. Tegen de krant zei hij: "De helft van het Europese budget gaat naar landbouw. Dat is dom van Europa. De Europese economie drijft op steden." Hij ondersteunt zijn stelling door te verwijzen naar de trek van Oost-Europeanen naar West-Europese steden. Daardoor treedt een verpaupering op in wijken waar Aboutaleb zegt 'niet vrolijk' van te worden.

Per kerende post dienen Esther de Lange (Europarlementarier, CDA), Rinus van Schendelen (hoogleraar politicologie) en Huib Silvis (LEI) hem van repliek in Trouw. Met name de laatste wijst op de pijn in Aboutalebs analyse: er gaat slechts een gering budget (1%) van de Europese economie naar de landbouw. Landbouw wordt in de EU centraal geregeld omdat landen er in onderlinge afstemming niet goed uitkwamen. Stedelijk beleid is een nationale kwestie. Eentje van veel meer geld bovendien. Samen met De Lange beoordeelt Silvis de kritiek de facto als ongepast want verkeerd en onterecht geadresseerd. De Lange hekelt bovendien de slechte timing omdat het debat in de EU over het gemeenschappelijk landbouwbeleid zojuist is afgesloten.

Esther de Lange concludeert voorts dat de burgemeester kennelijk extra geld nodig heeft om zijn stad sociaal draaiend te houden. Van Schendelen wijst erop dat 10 jaar geleden goede kansen bestonden om de noden van stad en land op elkaar af te stemmen. De Nederlandse steden gaven toen, zegt hij, echter niet thuis.
Dit artikel afdrukken