José Bové, de Franse relboer die Europarlementariër werd, deed al eens onderzoek naar de machtsposities van supermarkten die de boer geen 'eerlijke prijs' zouden betalen. Het bleef bij een rapport en intenties. De kwalijke praktijken van de supers werden nooit aangetoond.


De nieuw benoemde Ierse Eurocommissaris Phil Hogan, de opvolger van de Roemeen Dacian Ciolos, bleek het in gesprekken met Europarlementariërs eens dat de gesprekken tussen boeren en supermarkten 'onbevredigend' verlopen. Na een drie uur durende grilling beloofde hij in ruil voor hun steun 'wettelijke middelen' in te zullen zetten 'om een eerlijke prijs voor boeren te bewerkstelligen'. Hij lijkt het werk van Bové dus weer te moeten hervatten.

Supermarkten vechten op dit moment overal in Europa voor hun leven onder de druk van discounters aan de onderkant van de markt en speciale formules (die de boer 'eerlijk' betalen) aan de bovenkant. Hogan moet het spel nog even naar zijn hand zetten, schrijft Global Meat News dan ook met zoveel woorden.

Fotocredits: supermarktwagentjes, Polycart
Dit artikel afdrukken