Terwijl TTIP nog lang niet is gerealiseerd, blijkt - na een eerder verdrag met Zuid-Korea - opeens het tweede vrijhandelsverdrag met Azië bijna te zijn gerealiseerd. Gisteren schudden de EU en Vietnam elkaar virtueel de hand in een telefoongesprek. Tussen beide handelspartners ligt nu een intentieverklaring klaar die nog bijgeschaafd moet worden. Als die zijn geaccepteerd, mag de EU straks veel agrarische producten zonder extra kosten afzetten in Vietnam.

Rijst
Ten aanzien van rijst is het akkoord met wederzijds instemmen afgezwakt. Vietnam had graag rijst naar de EU willen exporteren, maar de EU blijkt zelf haar kwetsbare rijstteelt te willen beschermen. Kennelijk heeft ons continent ambities op het gebied van de rijstteelt. Verder is besloten dat alle export terug te voeren moet zijn op Vietnam. Dat betekent dat het land geen doorvoerhandel naar de EU mag opzetten.

De spelregels voor de omgang met fytosanitaire regels bepalen dat Vietnam de EU als een eenheid ziet. Dit betekent dat er geen aparte regels gelden voor afzonderlijke deelstaten.

Voordat handtekeningen gezet kunnen gaan worden, moet het EU parlement nog instemmen. EU commissaris van Handel, Cecilia Malmström, ziet het akkoord als een belangrijke mijlpaal voor de handel met Zuid-Oost Azië.

Fotocredits: Rijstteelt in Vietnam, archer10 (Dennis) (51M Views)
Dit artikel afdrukken