In zijn grote jaarspeech voor de Europese Unie sprak Juncker zich opvallend in het voordeel van boeren uit.

'Structuur melkmarkt bekijken'
Hij blijkt voorstander van compensatie voor boeren die door de Russische sancties getroffen zijn. Melkveehouders stak Juncker een hart onder de riem met zijn uitspraak dat "er iets verkeerd zit in een markt waar de prijs van een liter melk lager is dan de prijs van een liter water." Daar voegde hij aan toe dat er echter geen sprake kan zijn van grootschalige interventie in de markt. De melkmarkt kan volgens Juncker niet op "microniveau gemanaged worden."

Volgens Juncker moeten de Europese en nationale mededingingsautoriteiten naar de structuur in de markt kijken en "de macht van supermarkten in de zuivelmarkt breken". Aangezien een eerder initiatief voor een vrijwillige code voor supermarkten weinig effect heeft gehad, lijkt het er op dat Juncker oor heeft voor de klachten vanuit de landbouwlobby. Die stelt dat "mededingingsrecht in Europa vooral kijkt naar een lage consumentenprijs", aldus Boerderij.

Klimaatdoelen
In zijn anderhalf uur durende speech had Juncker het vooral over de vluchtelingenproblematiek. Hij wijdde een korte passage aan de klimaatdoelen. Volgende week staan die op de agenda van de informele landbouwraad en eind dit jaar bij de VN-top COP21 in Parijs. Volgens Juncker ligt de EU op schema bij het behalen van zijn klimaatdoelen.

Fotocredits: Claude Juncker, euranet_plus
Dit artikel afdrukken