De meeste levensmiddelen zijn vrijgesteld van BTW, maar restauranteten en afhaalmaaltijden niet. Veel mensen halen daarom even iets te eten en dus dacht de regering daar een makkelijk slachtoffer te hebben door alles wat boven 'omgevingstemperatuur' verkocht werd te belasten. De verkopers van warme happen waaronder de bekende 'pasty' voerden aan dat de maatregel voor veel verwarring zou zorgen en bovendien gemakkelijk ontdoken kon worden. Pasties die recht uit de oven kwamen zouden BTW-belast zijn, maar die gewoon in de vitrine af lagen te koelen niet. Op een gemiddelde prijs van zo'n 2,50 GBP zou er voor de warme versie nog 50 cent BTW bijkomen. Terwijl de verkopers natuurlijk ook gewoon kunnen vragen of de klant zijn BTW-vrije, afgekoelde pasty even in de oven opgewarmd wil hebben,

Een fraaie misser van een regering die volgens de algemene opinie 'los' is van wat er leeft bij de gewone man. Onder druk van een groot aantal protesten heeft de Britse regering de regeling nu aangepast.

Overigens blijft de BTW op alles wat als warm eten verkocht wordt, zoals 'fish and chips' of gegrillde kippetjes bij de slager of supermarkt, wel gewoon van kracht.

Fotocredits: roboppy
Dit artikel afdrukken