imageOp zondag 14 oktober organiseert de Nederlandse tak van Slow Food de eerste Nederlandse Terra Madre. Locatie is het nieuwe themapark De Westlandse Druif in Monster. Terra Madre Nederland is een congres voor ambachtelijke en kleinschalige producenten in Nederland naar het fameuze voorbeeld van de 2 jaarlijkse Internationale Italiaanse Terra Madre in Turijn. Het doel is deze producenten een platform naar elkaar en naar de buitenwereld te bieden. Tijdens de Terra Madre zullen producenten en consumenten via plenaire lezingen met forumdiscussies van elkaars ervaringen leren. Daarnaast zullen een aantal producenten workshops met proeverijen houden. Uiteraard is er een uitgebreide markt waar ambachtelijke en kleinschalige producenten zich presenteren aan de consument. Op het programma staan verder rondleidingen door de Westlandse Druifkassen, een rondvaart langs tomaten en paprika kwekerijen, Slow Food films vertoningen en een ‘Dutch Enoteca’ met proeverijen van Nederlandse wijnproducenten.

Jan Wolf (voorzitter Slow Food in Nederland): ‘Ook al hebben we hier niet de Italiaanse eetcultuur, toch zie je ook in Nederland een stijging van het aantal consumenten dat lekker, puur en eerlijk eten een belangrijkere plaats in hun leven wil toekennen. Slow Food in Nederland wil deze ontwikkeling verder stimuleren door een Nederlandse Terra Madre naar ons Italiaans voorbeeld te houden. We willen laten zien dat we ook in Nederland kwalitatief hoogwaardige producenten hebben die een goede Nederlandse eetcultuur ondersteunen. Met deze Terra Madre tonen we aan dat er een goed puur en eerlijk alternatief bestaat voor het huidige massale en fabrieksmatige voedsel productiesysteem dat veelal tot smakeloze eenheidsworst leidt.’

Hetty Budding (manager organisatie Terra Madre Nederland): ‘Binnen een paar maanden zo’n nationaal evenement, wat overigens nog nooit eerder georganiseerd is, op poten zetten, is een hele klus. Maar als je uit Rotterdam komt heb je een mentaliteit van mouwen opstropen, aanpakken en niet zeuren. Dit is iets dat je met zijn allen moet doen. We kunnen het alleen voor elkaar krijgen als iedereen zijn beste beentje voorzet. Gezien het enthousiasme van eenieder denk ik dat onze eerste Nederlandse Terra Madre een groot succes gaat worden.’

De Terra Madre in Turijn is een congres voor ambachtelijke en kleinschalige producenten wereldwijd. Dat gelijktijdig gehouden wordt met de fameuze Salone del Gusto. In vijf dagen wordt er gesproken in workshops en discussiebijeenkomsten met als centrale thema’s duurzaamheid, biodiversiteit, lokale ontwikkelingen en de lokale producten. Het is een belangrijk platform voor uitwisseling van informatie en het delen van elkaars ervaringen. Vorig jaar waren er in Turijn zo’n 1600 wereldwijde verschillende voedselgemeenschappen vertegenwoordigd.

Toegangsprijzen: Bezoekers €8,50 / Slow Food leden €6,-. Workshop: Bezoekers €15,- / Slow Food leden €10,-. In verband met de organisatie dient men zich vooraf via e-mail aan te melden via .(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken) . Het entreegeld en de workshopkosten dienen voor 10 oktober 2007 overgemaakt te worden op rekeningnummer 3077494 ten name van Vereniging Slow Food Convivia in Nederland onder vermelding van naam, adresgegevens en Slow Food lidmaatschapsnummer (staat op de lidmaatschapskaart). Meer informatie: www.slowfood.nl .


bron: culinairnet
Dit artikel afdrukken