Wat een zwangere moeder eet, heeft invloed op de smaak van het vruchtwater dat de baby omringt in de buik. Vermoedelijk detecteert het ongeboren kind smaakstoffen vanaf 14 weken zwangerschap met zijn smaakpapillen. Geurmoleculen neemt het waar vanaf 24 weken zwangerschap.

Door het nemen van hapjes vruchtwater zou de baby kennismaken met verschillende smaken. De algemene aanname is dat de ontwikkeling van voedselvoorkeuren al in de buik begint. De aannames zijn vooral gebaseerd op onderzoek na geboorte aan de hand van dier- en/of geneesmiddelenonderzoek. Voor het eerst is nu onderzoek gedaan naar de reacties van echte ongeboren mensenbaby’s op smaak.

Een team Britse onderzoekers van de Universiteit van Durham onderzocht gelaatsuitdrukkingen van buikbaby’s aan de hand van gemaakte 4D-echo’s van honderd vrouwen die tussen de 32 en 26 weken zwangerschap zaten.

Eerder stelde de universiteit al eens vast dat 4D-echografie gebruikt kan worden om foetale reacties te volgen en vast te stellen hoe ongeboren baby's reageren op gezond of ongezond (roken, stress) gedrag van de moeder.

Voor de geur- en smaakecho aten de vrouwen een capsule. De ene groep kreeg een capsule met boerenkool in poedervorm, de andere met wortelpoeder. Om te beoordelen hoe de ongeboren baby’s op smaak reageerden, classificeerden de onderzoekers verschillende mimieken van de ongeboren baby’s. Zelfs de kleine hoeveelheden wortel of boerenkool leken een verschillende reactie uit te lokken bij de ongeborenen. Ongeveer 30 minuten na inname van de capsule door de moeder, ontdekten de onderzoekers waarneembare gezichtsreacties.

Wortel leek duidelijk de voorkeur te genieten. Foetussen bleken twee keer zo vaak een huilachtige uitdrukking te vertonen bij boerenkool in vergelijking met de wortel of niets. Ook vertoonden de ongeboren baby’s complexere gezichtsgestalten. Wortel wekte twee keer zo vaak een ‘lachende’ uitdrukking op. Dat lijkt in overeenstemming met de aangeboren voorkeur voor zoet en de afkeer voor bitter bij baby’s. Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschriftPsychological Science.

In vervolgonderzoek met dezelfde baby's wordt nu gekeken of de invloed van smaken die ze in de baarmoeder hebben ervaren, invloed heeft op hoe ze voedsel accepteren na geboorte. Met andere woorden, of baby's in de buik al kunnen wennen aan smaken waarvan wij vinden dat ze er aan moeten wennen omdat ze gezond zijn.

Dit artikel afdrukken