Door het nemen van hapjes vruchtwater zou de baby kennismaken met verschillende smaken. De algemene aanname is dat de ontwikkeling van voedselvoorkeuren al in de buik begint. De aannames zijn vooral gebaseerd op onderzoek na geboorte aan de hand van dier- en/of geneesmiddelenonderzoek. Voor het eerst is nu onderzoek gedaan naar de reacties van echte ongeboren mensenbaby’s op smaak.
Een team Britse onderzoekers van de Universiteit van Durham onderzocht gelaatsuitdrukkingen van buikbaby’s aan de hand van gemaakte 4D-echo’s van honderd vrouwen die tussen de 32 en 26 weken zwangerschap zaten.
Eerder stelde de universiteit al eens vast dat 4D-echografie gebruikt kan worden om foetale reacties te volgen en vast te stellen hoe ongeboren baby's reageren op gezond of ongezond (roken, stress) gedrag van de moeder.
Voor de geur- en smaakecho aten de vrouwen een capsule. De ene groep kreeg een capsule met boerenkool in poedervorm, de andere met wortelpoeder. Om te beoordelen hoe de ongeboren baby’s op smaak reageerden, classificeerden de onderzoekers verschillende mimieken van de ongeboren baby’s. Zelfs de kleine hoeveelheden wortel of boerenkool leken een verschillende reactie uit te lokken bij de ongeborenen. Ongeveer 30 minuten na inname van de capsule door de moeder, ontdekten de onderzoekers waarneembare gezichtsreacties.
Wortel leek duidelijk de voorkeur te genieten. Foetussen bleken twee keer zo vaak een huilachtige uitdrukking te vertonen bij boerenkool in vergelijking met de wortel of niets. Ook vertoonden de ongeboren baby’s complexere gezichtsgestalten. Wortel wekte twee keer zo vaak een ‘lachende’ uitdrukking op. Dat lijkt in overeenstemming met de aangeboren voorkeur voor zoet en de afkeer voor bitter bij baby’s. Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschriftPsychological Science.
In vervolgonderzoek met dezelfde baby's wordt nu gekeken of de invloed van smaken die ze in de baarmoeder hebben ervaren, invloed heeft op hoe ze voedsel accepteren na geboorte. Met andere woorden, of baby's in de buik al kunnen wennen aan smaken waarvan wij vinden dat ze er aan moeten wennen omdat ze gezond zijn.
So here it is. The first direct evidence that the human fetus shows facial responses to flavours from maternal diet. Can you guess which fetus’s mum had kale, and which had carrot? @AstonPsychology @AstonPeach @Aston_IHN link to study in comments. pic.twitter.com/sieGX9vpP8
— Prof. Jackie Blissett (@profblissett) September 22, 2022
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Gevarieerd en gezond voedsel, ook voor ongeboren kinderen. Klinkt goed. Maar toxoplasma is ook iets. In Nederland worden - elk jaar - enkele honderden kinderen aangedaan door toxoplasmose. Een lager geboortegewicht, te vroeg geboren, dood geboren, neurologische aandoeningen zoals blind worden op je 18e. Loslopende katten veroorzaken dat. Via katten kan Toxoplasma in vlees terecht komen.
Diverse bacteriën kunnen vergelijkbare problemen veroorzaken. Rauw voedsel, dus ook salades e.d. , zijn een risico.
Veehouders weten dat bijvoorbeeld van Neospora, achtergelaten door poepende honden op je land. Kan kalveren kosten.
Een uiterst boeiende en rake gedachte, Dennis. Hoe meer we denken te weten, hoe meer vragen we krijgen. Oppassen met denken dat we wortels lekker vinden. En je vraag is logisch gezien terecht: wat missen mensen allemaal door ge- en verboden?
Ik vraag me af waarop die foetussen reageren. Ingenomen voedingsstoffen worden immers ook omgezet door het microbioom en door het metabolisme van de moeder. Dat levert allerlei nieuwe metabolieten op die niet in het voedingsmiddel zaten, maar wel de foetus bereiken. Het is dus maar de vraag of stoffen die verantwoordelijk zijn voor de smaak als zodanig en in dezelfde onderlinge concentratie in het vruchtwater terechtkomen.
Dat gezegd hebbende, kun je je afvragen wat het effect is van het afraden van diverse voedingsmiddelen tijdens zwangerschap. Rood vlees, vis, zachte kaas, etc. Heel wat op zich gezonde voedingsmiddelen die de baby dus niet zal 'proeven'.
Heel leuk onderzoek. Ik denk zeker dat een baby van een moeder met een gevarieerd voedselpatroon sneller gaat wennen aan vreemde smaken.
Kinderen zullen inderdaad ook verschillend reageren op de diverse potjes met gepureerde groenten.
Dat testen lijkt me erg simpel, want vraag aan de ouders/verzorgers die hun kinderen dat geven.