Vroeger betekende het hebben bedrijfkantine niet veel meer dan het wegwerken van boterhammen met bleke, per plakje verpakte kaas, een eenvoudige kom soep van de dag en een plastic bekertje melk. Maar je kon toen tenminste extra verlekkerd uitkijken naar donderdag krokettendag en vrijdag kibbelingdag. Ik heb één keer bij een baas gewerkt die zelf de catering regelde. De lekkerste broodje, vers fruit en ander lekkers werden door de aangestelde food & beverage-manager dagelijks besteld. Voor slechts 30 gulden bijtelling per maand. Ik kwam er flink wat kilo's aan.

De lunch was een rustpunt in de dag. Een anti-stresspil, zonder dat je daar anti-stresspillen voor hoefde te slikken. Er zijn cateraars die vinden dat er voor die functie ook een glas wijn bij de lunch zou moeten mogen. Ik vind dat een goede gedachtelijn. Prins Bernard dronk een blikje Heineken-pils bij het ontbijt, liet tegen 11 uur de witte wijn opentrekken om tijdens de lunch over te gaan op de roze champagne. Hij was een van de meest ontspannen mensen ooit. Een voorbeeld voor het land. En wij gestresste ploeteraars mogen alleeen een bekertje 0%-vet melk! Dat moet veranderen.

Maar er komt een schrikbewind aan:

"'Iedereen weet het: gezonde voeding draagt bij aan een goede gezondheid. Binnen het concept bieden wij [daarom] een gebalanceerde menucyclus aan, die voortdurend wisselt en inspeelt op seizoenen en trends. Bovendien worden de calorieën van de artikelen/producten automatisch op de kassabon vermeld."

"Het resultaat is een eigentijds en puur ontwerp dat de ambachtelijkheid van de producten versterkt, zonder de functionaliteit uit het oog te verliezen. (...) De consument heeft zijn blik onherroepelijk op verantwoorde, gezonde en ‘groene’ producten gericht en is uit op authentieke food experiences. Met een eigentijdse, eerlijke en verantwoorde uitstraling geven we de trends aan richting onze cliënten en consumenten."

Ik wil geen pastinaaksoepjes of Lightlife-kaas. Ik wil kroketten en wijn. En nu ga ik een vette vis halen bij de buurtvishandel. Want zo geïndoctrineerd ben ik dan ook weer wel.
Dit artikel afdrukken