image

Vandaag komt agripress.be met het nieuws dat een broodje Bapao Tonijn op 19 mei is uitgeroepen tot winnaar in de HBO prijsvraag Verborgen Vetten van het Voedingscentrum.

Ik had het berichtje gemist, maar moet zeggen dat ik nu definitief al mijn vertrouwen kwijt ben in de de autoriteiten die mede ondersteuners zijn van alle 'ik kies bewust/ik kies gezond etc labels' waarmee het publiek de laatste 2 weken is verrast. Als dergelijke producten prijzen winnen, doet het publiek er goed aan de nieuwe labels te mijden en eens gewoon zelf op onderzoek uit te gaan over wat het eet:
- waarom worden er prijzen uitgereikt voor een voedselcategorie ('ff snacken') die je beter uit het eetpatroon zou kunnen bannen?
- waarom valt zo'n vezelarm broodje in de prijzen?
- waarom valt tonijn in de prijzen (die onverzadigd vette vis, die oud en groot wordt en hoog in de voedselketen zit, is nl. één van de rijkste PCB-bronnen)?

Ik begrijp het wel. We voeren een campagne tegen vet en doen vervolgens alsof dat alles is. Alles moet wijken voor het Kwaad. Dat gedrag vertoonden Bush en Blair ook. Nu zeggen ze dat 'Irak' inderdaad onterecht was, maar toch wel zinvol. Niemand die het nodig vindt om over zulke merkwaardige redeneringen nog wat over te zeggen.

Tsja, ook al is vetinname in combinatie met weinig energieverbranding een issue en zijn synthetische vetten bewezen schadelijk, vet op zichzelf is helemaal niet zo'n Probleem. Er zijn er nog wel meer én ook meer dan onze schijf van 5 suggereert.

Overigens, vet - zelfs verzadigd - zou weleens helemaal niet zo slecht kunnen zijn. Lees Melchior Meijer's óók al lekker makkelijk geschreven aritkel daarover in Men's Health. Ik bedoel: ook zó kun je een breed publiek bereiken.

Waar zijn al deze beleidsmakende en heftig campagne-geld verslindende mensen mee bezig? Ik kan er niets beters van maken dan 'oogkleppen op, verstand op nul en lekker simpel bewust kiezen!'

Tot die houding inspireren ze in ieder geval. Dat gaat goed tot we er met z'n allen achter komen dat er nog meer bewust te kiezen valt. En dat is dan ook het moment voor het definitieve einde voor dit soort versimpelingen én door-de-mand-vallerij.
Verstandig van minister Hoogervorst dat hij nog eens even door het RIVM wil laten nagaan kijken of het label rendement heeft. Dat RIVM kan hem er meteen een ander lijstje bijgeven van andere punten waarop een verstandige keuze moet worden gemaakt. Misschien wordt het dan toch nog wat.

Dit artikel afdrukken