Afgelopen week protesteerden artsen tegen energiedrankjes voor kinderen. Ze vinden het spul gevaarlijk omdat het teveel suiker en stuiterspul bevat. Kinderen drinken er te veel van en krijgen dan epileptische aanvallen, zeggen de dokters. Zij mogen het zeggen want ze krijgen die kinderen op de eerste hulp post en in hun spreekkamers binnen. Daarom maken ze zich er druk over.

Onzin, zei voedingsman Katan, het is maar een klein probleempje. Hij wist een nog veel groter probleem: alcohol!

Het nieuws verdween volkomen uit beeld: moeten we nu begrijpen dat een Red Bulletje helemaal niet zo'n probleem is?
Vaag, maar menselijk
Hij werd uitgenodigd in RTL Late Night. Kennelijk om het te hebben over de energiedrankjes en de zorgen van de dokters. Maar hij vertelde de redactie dat die drankjes helemaal niet zo'n probleem zijn. Op TV mocht hij daarom honderd uit praten over de gevaren van alcohol. De redactie van Late Night zocht er zelfs een gesprekspartner bij voor Katan. Het werd detox-coach Jacqueline van Lieshout, iemand die van de wijn af is vanwege het hartinfarct van haar man. Die was gestopt met roken en daarom stopte zij met de wijn, een wat vage maar heel menselijke logica. Die partnerkeuze ging, mag ik vermoeden, geheel om Katan heen, want buiten de RTL-studio maakt hij het liefst gehakt van detoxers. (*: zie Update 2 hieronder)

Geen telefoontje
Maar .... het ging de dokters helemaal niet om alcohol of roken. Dat alcohol (en zeker roken) gevaarlijk is, wisten ze al, al doet Katan of dat niet zo is en alleen hij het weet.

De dokters vroegen aandacht voor energiedrankjes omdat ze zien dat nieuwe klachten hun spreek- en behandelkamers binnenrollen. Katan bagatelliseert dat. Even een telefoontje naar de dokters om te checken wat ze bedoelen, is er niet bij.

Lees het berichtje over energiedrankjes en bekijk de uitzending van RTL Late Night van 15 januari; kijk via het linkje vanaf het begin om de lichaamstaal mee te krijgen; dat kost je minder dan 10 minuten. RTL Late Night zette de dokters voor gek en gaf twee mensen met een mening waar ze vol van zijn alle ruimte om oud nieuws op te dienen alsof het een ontdekking was.

Het nieuws verdween volkomen uit beeld: moeten we nu begrijpen dat een Red Bulletje helemaal niet zo'n probleem is? Staatssecretaris Blokhuis wil onderzoek laten doen (zie de uitzending). Katan lacht hem nog net niet helemaal weg, maar stuurt het publiek in ieder geval het bos in.

UPDATE 13.45u: Vandaag werd bekend dat de Britse supermarkten Asda en Aldi, in navolging van Morrisons, de verkoop van energiedrankjes aan jongeren onder de 16 verbieden.

UPDATE *, 20/1 17:15u: Op onze Facebookpagina vertelde Jacqueline van Lieshout hoe ze in de uitzending kwam. Ze werd, geheel los van Katan, uitgenodigd vanwege haar boek Ontwijnen (met online ontwijn-aanpak). Logisch dus, dat zij over alcohol sprak. Katan koos zijn eigen weg. Over energiedrankjes zegt Van Lieshout: "hoe meer de gevaren daarvan aan het licht komen, hoe beter!"
Dit artikel afdrukken