0
Fotocredits: ‘Energiedrankjes’ , Wikimedia Commons

Flash GezondheidSlaap je slecht vanwege energiedrankjes of is het omgekeerd?

Zelfs het drinken van 1 blikje energiedrank per maand kan het risico op verstoorde slaap verhogen. Dat energiedrankjes niet bevorderlijk zijn voor je gezondheid werd al langer vermoed, maar een nieuwe studie heeft het precieze effect van energiedrankjes op slaap nog eens in kaart gebracht, aldus The Guardian.

De Noorse onderzoekers vroegen 53.266 studenten tussen de 18 en 35 jaar naar hun consumptie van energiedrankjes en hun slaap. Meer dan de helft van de vrouwen (51%) die dagelijks energiedrankjes dronken leed aan slapeloosheid, in vergelijking met 33% van de vrouwen die zelden of nooit een energiedrankje dronk. Bij mannen leed 37% van de dagelijkse drinkers aan slapeloosheid, vergeleken met 22% van degenen die zelden of nooit dronken.

Het drinken van twee of drie drankjes in de week heeft ook effect. Vrouwen die twee of drie keer per week dronken, hadden 20% meer kans om na middernacht te gaan slapen, 58% meer kans om minder dan zes uur te slapen en 24% meer kans om 's nachts wakker te worden dan degenen die niet of zelden dronken. Mannen hadden 35% meer kans om na middernacht te gaan slapen, 52% meer kans om minder dan zes uur te slapen en 60% meer kans om 's nachts wakker te worden. Maar zelfs degenen die één tot drie energiedrankjes per maand namen, hadden een groter risico op slapeloosheid (40,6% voor vrouwen en 24,5% voor mannen) dan degene die niet of zelden dronken (32,7% voor vrouwen en 21,8% voor mannen).

De onderzoekers zeggen omgekeerde causaliteit niet te kunnen uitsluiten. Dat zou betekenen dat de deelnemers omdat ze slechter slapen, eerder geneigd zijn om een blikje Red Bull of soortgelijk energiedrankje te pakken.

The Guardian - One energy drink a month increases risk of disturbed sleep, study finds, 24 jan 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.