Het lag me vanaf het aanrecht naar me te lonken. Een bosje knalrode radijzen met een wolk aan groene blaadjes. Zo koop je ze in Frankrijk. Meestal verdwijnt dat blad - ook bij mij - zomaar in de vuilnisbak of, en dat is al beter, op de composthoop. Maar vandaag kreeg het, geïnspireerd door al het frisse lentegroen en de rijke regenval een eetbare bestemming: radijsloofsoep (in het Frans: velouté de fanes de radis).

Het is een eenvoudig recept waar op allerlei manieren op te variëren valt. Onontbeerlijk: staafmixer. Voor 2 personen: fruit 1 uitje in een nootje boter, voeg er de goed gewassen radijsblaadjes (van 1 bosje) aan toe en laat even slinken. Dan een in kleine blokjes gesneden aardappel, een bouillonblokje en driekwart liter water. Ik deed er ook nog wat peterselieblaadjes bij, gewoon omdat daar ook al zo'n enorme bos van op het aanrecht lag. Laat dat een kwartier pruttelen, zet de staafmixer er in, roer er een fikse eetlepel(s) crème fraiche door, wat peper en zout, en klaar is dit licht peperige, kruidigfrisse lentesoepje!

Serveren met wat plakjes radijs, extra room voor de liefhebber en een stukje brood met een knapperkorst. Al regent het, zo haal je toch de lente in huis.

radijsloofsoep


Fotocredits: Foodlog Media
Dit artikel afdrukken