Als je voorverpakte sla in de supermarkt koopt, is die al voor je gewassen. Tijdens het wassen worden aarde, pesticiden, sappen die vrijkomen tijdens het snijden en micro-organismen zoals bacteriën verwijderd. Dat kost allemaal water. Het gebruik van chloor biedt uitkomst om niet voortdurend nieuw, schoon water te hoeven gebruiken. Dat is immers niet duurzaam. Helaas zit hergebruikt water op een bepaald moment zo vol micro-organismen dat het wassen de sla er juist mee zou gaan besmetten. Aanvullen met schoon water is geen optie, omdat je dan je nog steeds mogelijk ziekteverwekkende bacteriën in het water overhoudt; die kunnen zich daar heel gemakkelijk in vermenigvuldigen.

Het is slimmer het spoelwater schoon te houden met een ontsmettend middel. Samper en haar collega’s testten verschillende methodes uit. Chloor bleek zowel het best te werken en het minst te kosten.

Angst niet nodig
Volgens Samper hoeven consumenten zich geen zorgen te maken over de veiligheid van een chloorbad, zolang het volgens verstandige richtlijnen wordt gebruikt.

Chloor kan zich na verloop van tijd omzetten in chloraat. Dan verliest het zijn werkzaamheid, maar wordt het bovendien ook toxisch. Het chloor donker en koel bewaren gaat die omzetting tegen. Verder is het van belang dat er genoeg chloor in het spoelwater zit. Tijdens het wassen komen bijvoorbeeld ook zouten en eiwitten in het waswater; die kunnen reageren met het chloor zodat het zijn anti-bacteriologische werking verliest. De concentratie vrij chloor in het waswater moet dan ook steeds goed gemeten en in de gaten gehouden worden. Bovendien mogen de concentratie van zowel chloor als zouten niet té hoog zijn, omdat dan stoffen ontstaan die mogelijk toxisch of kankerverwekkend zijn.

Door de stoffen die in het water terechtkomen kan de zuurgraad, de pH-waarde, van het waswater van belang stijgen. Bij een te hoge pH is chloor niet langer actief. De zuurgraad luistert ook nog eens nauw, omdat zich bij een te lage pH chloorgas vormt dat schadelijk is voor de mensen die in de ruimte werken waar de sla gewassen wordt.

Angst voor foodwatch
Bedrijven die sla verwerken moeten dus een aantal nauw met elkaar verbonden regels in de gaten houden als ze chloor willen gebruiken. Dan is het veilig. In landen als Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk gebruiken verwerkers daarom chloor om water te sparen door het te desinfecteren. In professionele handen vindt Samper dat een prima oplossing, hoewel het gebruik niet risicoloos is vanwege de biochemische complexiteit om het veilig toe te passen.
Belgische verwerkers denken dat consumenten niet willen ontdekken dat ze 'chloorsla' eten als bijvoorbeeld foodwatch dat - net als met de chloorkip - onthult. Niet zozeer de angst voor risico's, maar die voor een schandaal bezorgt Samper werk. Ze werkt met haar collega’s aan de ontwikkeling van natuurlijke bacteriedodende middelen die het werk van chloor kunnen overnemen.

Dit artikel afdrukken