Amerikanen geven hun vleeskip een chloorbadje in de slachterij. Britten doen ze thuis onder de kraan. Nergens voor nodig, in ons land waar we voedselveiligheidsproblemen en bacteriële besmettingen met Salmonella of Campylobacter vooraan in de keten aanpakken. Toch blijkt een kwart van de Nederland óók zijn kip te wassen.
De Amerikaanse chloorkip kwam in beeld bij de TTIP-onderhandelingen. Tot afschuw van Europeanen die de chloorkip tot elke prijs buiten de deur wilden houden. Toen Trump kwam verdween het protest, want TTIP - het handelsakkoord met de Amerikanen - verdween geruisloos van tafel. Over de Britten, van wie bijna de helft hun kip blijkt te wassen, gniffelden we op Foodlog. Kip moet je immers niet wassen, dat weet toch iedere Nederlander?

Nee dus.

Het Voedingscentrum besloot Nederlanders te vragen of ze hun kippenvlees wassen. Uit het onderzoek - naar voedselveiligheid in het algemeen onder ruim 2.000 respondenten - bleek dat 28% van de Nederlanders weleens rauwe kip wast. Ouderen (56-69 jaar), mannen en Nederlandse met een lage sociaal-economische positie doen dat het vaakst. In een tweede onderzoek, specifiek gericht op kip met ruim 1.000 respondenten, zei 25% rauwe kip 'vaak tot altijd' te wassen.

De interessante vraag is natuurlijk waarom die 25% Nederlanders dat doen. Het advies vanuit het Voedingscentrum is nou juist altijd al om dat niet te doen omdat het een feest is voor de bacteriën (campylobacter of salmonella) die vaak op kip zitten. Het blijkt dat mensen het hygiënischer vinden en denken dat ze die bacteriën kunnen wegspoelen. Of omdat ze het van huis uit zo hebben meegekregen (42%). Of zelfs, omdat ze vinden dat de kip er lekkerder van wordt. Dat laatste is natuurlijk een argument waar niets tegen in te brengen valt. "Als mensen zeggen dat ze gewassen kip lekkerder vinden, kun je ze beter niet tegen de haren instrijken door te zeggen dat ze ermee moeten stoppen," zegt het Voedingscentrum dan ook.

Wie perse zijn kip wil wassen, kan dat maar beter zo veilig mogelijk doen: vermijd gespetter (dus niet onder de kraan, maar onderdompelen), droog het vlees met keukenpapier en gooi dat meteen weg, maak het aanrecht, snijplank, mes én de kraan schoon met een sopje en, uiteraard, was je handen goed en wrijf onderwijl niet aan je gezicht.

Maar leer vooral: rauwe kip moet je niet eens aan willen raken. Verhitten doodt de bacteriën. Gebraden kun je rustig kluiven uit het vuistje.