De Thaise economie werd hard geraakt door de coronapandemie. Met een onverwachte maatregel hoopt het land het toerisme en daarmee de economie weer een boost te geven: vanaf 9 juni versoepelt de regelgeving rond wiet. Het mag op je pizza en taco. Maar het is niet duidelijk wat precies wel en niet mag. Zo kunnen pizzaboeren en tacobakkers toch nog in een Thaise gevangenis belanden.
Van oudsher verwerkte Thailand marihuana in traditionele medicijnen en in talloze gerechten. Maar de laatste decennia was handel, bezit of gebruik van wiet ook in Thailand streng verboden. Je kon er tot 15 jaar gevangenisstraf voor krijgen. Sinds kort is de Thaise overheid de regels beetje bij beetje aan het versoepelen. Zo werd in 2018 het gebruik van medicinale wiet toegestaan, waarmee Thailand voorop liep in Zuidoost-Azië. Sinds 2021 is het gebruik van CBD (cannabidiol, het niet-psychoactieve bestanddeel van marihuana) en hennep toegestaan. Vanaf 9 juni is het toegestaan de bloemen en knoppen van de cannabisplant te verbouwen én te roken. In de bloemen en knoppen zit meer THC (tetrahydrocannabinol), het stofje waar je wel high van wordt.

Zo hoopt de Thaise overheid het 'wiettoerisme', en daarmee de economie, te stimuleren. Naar schatting zou de Thaise wietindustrie in 2024 $661 miljoen waard kunnen zijn.

Vooruitlopend op de verdere versoepeling duiken nu al overal eet- en drinkbare cannabisproducten op. Pizza's met wiet, brownies met wiet, taco's of hamburgers met wiet. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is een wiet-versie van. In theorie zonder dat je daar high van wordt, maar omdat in de ene plant meer THC zit dan in de andere, zou je wel degelijk high kunnen worden van een paar brownies.

Toch maar even oppassen dus. Ook al omdat er verschillen in opvatting bestaan tussen beleidsmakers en de Thaise politie en er veel verwarring heerst over de nieuwe regels. De Thaise gevangenissen zijn nu eenmaal niet de fijnste ter wereld.