In de Engelstalige media was er behoorlijk wat aandacht voor 'Eat your Veggies-Day' van 17 juni. Berichten over de schromelijk tekort schietende kennis van onze kinderen - en die uit andere landen - over groenten en fruit halen al regelmatig de pers.
Hoe zou het gesteld zijn met de kennis van hun ouders? Een mooie gelegenheid voor een quiz, vonden zowel The Guardian - die zich op exotische groenten richtte - als The Huffington Post. En al zit er een Amerikaanse bias in, het is toch even slikken als je als behoorlijk doorgewinterde 'amateur de cuisine' nog niet eens 10 uit 10 weet te scoren (ik bleef steken op 8).

Nog meer groenten en fruit eten
Nederland haalt bij lange na niet de beoogde norm van 2 ons groente en 2 stuks fruit; de Engelsen bakken er nog minder van. Voeg daarbij nieuwe onderzoeken waaruit zou blijken dat we eigenlijk nóg meer groenten moeten eten om gezond te blijven, en de moed zakt je in de schoenen.

Stiekem of in de hoofdrol
Gelukkig sta je er niet alleen voor. Eat-your-Veggies Day of niet, The Huffington Post weet je zo weer op te vrolijken met 41 (ja, waarom 41?) 'stiekeme manieren' om meer groenten te eten. Als je het leest, snap je niet waarom het stiekem moet. Iedereen wil toch wel aubergine van de BBQ met tahin-dressing en granaatappelpitjes? of bloemkool-feta gehaktballetjes met spicy Marokkaanse tomaten-courgette noedels? En als je daar nog niet genoeg aan hebt, gaan ze er nog eens even dunnetjes overheen met 100 recepten die groenten gewoon het allerheerlijkste gerecht op tafel laten zijn.

'Onze' groententoppers
Maar je kunt natuurlijk ook dichter bij huis blijven. Janneke Vreugdenhil heeft vorig jaar het lekkerste vegetarische kookboek van het jaar geschreven: I love groente. En Niven Kunz introduceert deze week zijn nieuwe Niven Kunz>80/20 regel: in zijn restaurant is de verhouding groenten - vis/vlees 80 - 20. En ook hij biedt je de ideeën en recepten in een prachtig kookboek, Niven 80/20 aan. 'Eat your veggies Day', niks ervan. Groenten zijn hip en daarom nog nooit zo lekker klaargemaakt als tegenwoordig.

Als we het over stiekem hebben: ik denk in het geniep dat er veel meer geweldige groenten kant-en-klaar moet komen. Wat zo anders en nieuw klinkt, moet je eerst lekker makkelijk maken.

Fotocredits: 'Barbecued Eggplant With Tahini Dressing And Pomegranates', via The Huffington Post (pinterest), uitsnede, Joie de Vivre
Dit artikel afdrukken