"Luister, hoor je het? Kijk, zie je het? De revolutie is begonnen, de moedige verschuiving naar hoop, vreugde en de terugkeer naar ons natuurlijke geboorterecht: een diepe verbinding met de natuur." Met die woorden begint Laura DeVere, oprichter van Imagine5, de inleiding van de 2023-editie van het op papier afgedrukte magazine van de organisatie. "Als we goed kijken, zien we dat we omringd zijn door de eerste groene scheuten van maatschappelijke verandering. En, net als de eerste tekenen van de ontwakende aarde in de lente, worden ze alleen opgemerkt door de bedachtzame oplettende mensen, die zich gretig uit de sombere duisternis van de winter keren om het licht op te zoeken."

Imagine5 wil door verhalen te delen over duurzame initiatieven het bewustzijn vergroten dat de verandering al begonnen is. "De toekomst behoort toe aan degenen die durven, degenen die het schijnbaar onmogelijke mogelijk maken, de alledaagse helden van verandering onder ons," en die helden komen aan het woord en aan bod in het magazine. De verhalen variëren van een reiziger die elk land in de wereld bezocht zonder te vliegen tot aandacht voor verduurzaming in de voetbalwereld en muziekindustrie.

Vanuit die mindset organiseerde Imagine5 samen met Contrast, het drijvende restaurant op de NDSM-werf in Amsterdam, een serie diners. Doel: met het innovatieve menu als gespreksstarter de bewustwording over de waarde van water als bron voor mens en natuur vergroten. Chef-kok Iñaki Bolumburu (Pure C**, Noma***, Mugaritz**, Nerua*) prikkelde de zintuigen met water in al zijn verschijningsvormen, van ijs tot vloeistof, schuim en damp.

Het was de eerste keer dat Imagine5 zo'n high end-evenement organiseerde, vertelde CEO Mie Dahlquist aan tafel. Het eten was verrukkelijk. Het gezelschap, een bonte mix van culi's, koks en Imagine5-teamleden, genoot met volle teugen. De gesprekken waren geanimeerd.

En toch knaagde het bij ons. We aten geweldig en hadden een topervaring. Maar worden in zo'n setting de zaadjes geplant voor de duurzame transitie? Is 'vieren van water' met een exclusief diner dé manier om druppelsgewijs bij te dragen aan een betere planeet? Misschien juist wel en is het "zo cool dat het besmettelijk is". "It's happening", is de uitzwaaier op de achterflap van het magazine. We geven het in ieder geval maar even door als dank voor een heerlijke avond.

Imagine5 werkt samen met meerdere toekomstgerichte organisaties en steunt "al die dapperen die zich een duurzame wereld voorstellen. Zij die volharden ondanks de kansen, die belofte vinden op onwaarschijnlijke plaatsen, die actief werken aan het helen van de natuur en daarmee van onszelf". Dat doet de organisatie in de vorm van financiële steun, het organiseren van evenementen en door het uitgeven van het magazine. Met vestigingen in Amsterdam, Kopenhagen en California is de filantropische organisatie internationaal actief.

Dit artikel afdrukken