Restaurantgids GaultMillau doet ook mee. In samenwerking met Varkens in Nood en de Vegetariërsbond heeft de gids bepaald dat Restaurant Sonoy in Emmeloord het duurzaamste restaurant van het jaar is.
Dat is leuk voor Sonoy. Je krijgt niet iedere dag een prijs en een prijs voor duurzaamheid dat is wat je wilt. We gaan namelijk graag uit eten en als we dan gelijktijdig duurzaam bezig zijn dan smaakt alles bij voorbaat beter.

Ik ben nog nooit bij Sonoy geweest, ik had er ook nog nooit van gehoord, maar dat kan, want het restaurant bestaat pas sinds begin 2009. Mijn nieuwsgierigheid is echter gewekt en kijkend naar de website kom ik gelukkig weinig ideologische aspecten tegen. Je bent een restaurant en je wilt zoveel mogelijk mensen aanspreken met lekker eten.

Tot mijn grote verrassing laat de menukaart echter wel een aantal op zijn minst opmerkelijke ingrediënten zien voor een 'duurzaam' restaurant.
Er worden op visgebied (wilde) garnalen aangeboden, kreeft, koningskrab, langoustines, coquilles, zeetong en kabeljauw maar ook paling is een standaard onderdeel van de gerechten. Op vlees gebied is het aanbod gerookt buikspek, Pata Negra, rundertartaar, vlees van het Black Angus rund, maar ook tamme eend en eendenlever (foie gras).
Ik heb me niet in al deze ingrediënten verdiept, maar het is in mijn ogen onmogelijk om duurzame paling en foie gras te serveren.
Paling is met uitsterven bedreigd en duurzame foie gras bestaat gewoon niet.
Biologische foie gras is op zijn voordeligst gewoon afkomstig van een gans of eend die in plaats van gewone mais biologische mais door zijn strot krijgt geduwd, daar is niets diervriendelijk aan.

De site van GaultMillau vermeldt:
De kok van Sonoy werkt graag met "eerlijke produkten"; Foie gras mag best, maar dan wel biologisch.
Duurzaamheid is wat de chef betreft onlosmakelijk verbonden met authenticiteit.
En met diervriendelijkheid, ook omdat zijn gasten daar steeds vaker naar vragen.


Wat maakt zo'n restaurant opeens een toonbeeld van 'duurzaamheid'? Zo'n uitreiking is een onvergefelijk modisch doekje voor het bloeden. Hou dan liever je mond.

Marc van der Donk
Word lid

Fijn dat je Foodlog leest! Dit artikel is gratis. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word lid. Dat kan al vanaf €5,- per maand.


Dit artikel afdrukken