Dat is leuk voor Sonoy. Je krijgt niet iedere dag een prijs en een prijs voor duurzaamheid dat is wat je wilt. We gaan namelijk graag uit eten en als we dan gelijktijdig duurzaam bezig zijn dan smaakt alles bij voorbaat beter.
Ik ben nog nooit bij Sonoy geweest, ik had er ook nog nooit van gehoord, maar dat kan, want het restaurant bestaat pas sinds begin 2009. Mijn nieuwsgierigheid is echter gewekt en kijkend naar de website kom ik gelukkig weinig ideologische aspecten tegen. Je bent een restaurant en je wilt zoveel mogelijk mensen aanspreken met lekker eten.
Tot mijn grote verrassing laat de menukaart echter wel een aantal op zijn minst opmerkelijke ingrediënten zien voor een 'duurzaam' restaurant.
Er worden op visgebied (wilde) garnalen aangeboden, kreeft, koningskrab, langoustines, coquilles, zeetong en kabeljauw maar ook paling is een standaard onderdeel van de gerechten. Op vlees gebied is het aanbod gerookt buikspek, Pata Negra, rundertartaar, vlees van het Black Angus rund, maar ook tamme eend en eendenlever (foie gras).
Ik heb me niet in al deze ingrediënten verdiept, maar het is in mijn ogen onmogelijk om duurzame paling en foie gras te serveren.
Paling is met uitsterven bedreigd en duurzame foie gras bestaat gewoon niet.
Biologische foie gras is op zijn voordeligst gewoon afkomstig van een gans of eend die in plaats van gewone mais biologische mais door zijn strot krijgt geduwd, daar is niets diervriendelijk aan.
De site van GaultMillau vermeldt:
De kok van Sonoy werkt graag met "eerlijke produkten"; Foie gras mag best, maar dan wel biologisch.
Duurzaamheid is wat de chef betreft onlosmakelijk verbonden met authenticiteit.
En met diervriendelijkheid, ook omdat zijn gasten daar steeds vaker naar vragen.
Wat maakt zo'n restaurant opeens een toonbeeld van 'duurzaamheid'? Zo'n uitreiking is een onvergefelijk modisch doekje voor het bloeden. Hou dan liever je mond.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ethisch verantwoord gekweekte ganzenlever bestaat wel degelijk. Maar de hoeveelheden zijn zeer beperkt verkrijgbaar. http://www.youtube.com/watch?v=gvrgD0mAFoU
Ik denk dat de commissie Brundtland een goede beschrijving heeft gegeven. Taalkundig zit het ook opgesloten in 'sustainability'.
Maar het volk heeft, in samenspraak met een aantal belanghebbende NGO's, besloten dat zaken als dierwelzijn, fair trade en ik hoorde laatst iemand zeggen 'emotionele intelligentie' onderdeel uitmaken van het grote pakket van eisen wat nu voor duurzaam versleten wordt. En als die consensus is bereikt, wat heeft het dan voor wetenschappelijk nut om te zeggen: "neen mensen, het gaat alleen om de meetbare eisen die in deze beschrijving zijn opgenomen"?
@Klaas: Neen, dat is 't niet. In 't Engels zegt men: KISS (Keep It Simple Stupid). Klaar en duidelijk. Maar blijkbaar valt het invullen tegen ;-)
Wat betekend het begrip "duurzaam"?
In 1987 werd de wereldcommissie voor Milieu en Ontwikkeling (WCED) opgericht door de Verenigde Naties. Deze werd voorgezeten door de toenmalige Noorse premier Gro Harlem Brundtlandt. De Brundtlandt-commissie moest een antwoord vinden op een reeks fundamentele problemen op wereldschaal, zoals vervuiling, overbevolking, armoede, ongelijkheid, hongersnood en uitputting van natuurlijke grondstoffen.
Het begrip duurzaamheid volgens de Brundtlandt commissie: "voorziet in de behoeften van de huidige generaties, zonder de mogelijkheden van toekomstige generaties om in hun behoeften te voorzien in het gedrang te brengen"
Zo moeilijk is het ook niet toch?
helaas: duurzame (= natuurlijke) foie gras bestaat WÉL: http://goo.gl/xltJQ