Toen had de groep een leeftijd van rond de 55 jaar en een BMI van gemiddeld 26.5 kg/m2. Dat betekent dat zij overgewicht hadden.
Morbide obese personen met een BMI van >40 kg/m2 hadden vreemd genoeg zelfs 29% minder kans op dementieVet helder
Ruim 45.500 mensen kregen gemiddeld 9 jaar na de start van de studie verschijnselen van dementie. Het ging vooral om personen die op middelbare leeftijd (<50 jaar) ondergewicht (BMI <20 kg/m2) hadden gehad. Zij hadden 34% meer kans op dementie. Mensen met een hogere BMI, later in hun middelbare fase hadden 18% minder kans op dementie. Morbide obese personen met een BMI van >40 kg/m2 hadden vreemd genoeg zelfs 29% minder kans op dementie. Een paar jaar eerder of later geboren zijn, had hierop geen invloed, evenmin als andere oorzaken zoals roken en alcohol.
Mindswitch
“Dit werpt een heel ander licht op de zaak. Artsen moeten nu misschien naar een heel andere risicogroep kijken dan ze oorspronkelijk in gedachten hadden”, zegt professor Stuart Pocock van London School of Hygiene & Tropical Medicine. Hij bedoelt dat dun niet zaligmakend is, omdat het andere narigheden met zich meebrengt. Hij gaat zelfs zover te denken dat er wellicht beschermende mechanismen tegen dementie te vinden zijn bij dikke mensen.
Dit onderzoek zegt slechts één ding: dik verklaart niet alles. Voor de oorzaken van dementie moeten we op z'n minst verder kijken dan die Ene Grote SchuldigeOndergewicht slecht?
“Als meer gewicht beschermend werkt, blijft de vraag wat er precies slecht is aan ondergewicht. Misschien gaat het om een tekort aan bepaalde voedingsstoffen zoals vitamine E of D”, zegt ook hoofdonderzoeker dr. Nawab Qizilbash van OXON Epidemiology. Hij geeft aan dat er meer onderzoek nodig is naar andere factoren zoals genetische factoren, beweging of de broosheid op een bepaalde leeftijd.
Toch lijkt overgewicht over het algeheel niet erg gezond en word je waarschijnlijk niet ouder door overdaad. Dit onderzoek zegt slechts één ding: dik verklaart niet alles. Voor de oorzaken van dementie moeten we op z'n minst verder kijken dan die Ene Grote Schuldige.
De wetenschappers van de London School of Hygiene & Tropical Medicine en OXON Epidemiology in Londen publiceerden hun onderzoek deze week in The Lancet.
Fotocredits: Alex.
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Hier een van de mogelijk vele hypothesen. Eigen ervaring leert dat magere mensen vaak giga hoeveelheden voedsel naar binnen werken. En lang niet altijd van de beste kwaliteit. Het geluk dat ze 'kunnen eten wat ze willen' verkeert op een gegeven in ongeluk.
Terwijl mensen die gemakkelijk aanzetten, levenslang moeten oppassen wat ze eten.
@Dick, #3, je hebt gelijk.
Tegelijk is het wel goed om nog eens goed naar de onderzoeksgroepen tekijken. Wat er is vergeleken is BMI > 26,5 (dat is niet heel erg obees, het is ca 87 kilo bij 180 cm) met BMI < 20 (dat is dus gewoon ongezond mager; 65 kilo bij 180 cm). Wat zijn dat voor groepen?
Dit gaat over Engelsen, gewone rijke mensen zoals wij. Niet over mensen in dunne gebieden; daar mag het zelfs niet op worden betrokken. Dat zou een wetenschappelijke fout zijn.
Het is niet bepaald een klein onderzoek. Het staat niet in het Sexbierummer zeikerdje. En plaatst een vervelend vraagteken bij een vanzelfsprekendheid. Dat moet je dus oplossen.
Dit is de conclusie: Being underweight in middle age and old age carries an increased risk of dementia over two decades. Our results contradict the hypothesis that obesity in middle age could increase the risk of dementia in old age. The reasons for and public health consequences of these findings need further investigation.
Je zou nog kunnen kijken of het onderzoek gefinancierd is door de dikmaakindustrie.
Zo niet, dan zijn heel andere relevante hypothesen denkbaar. Daar kunnen mensen die zich aan dit soort berichten ergeren en er verstand van hebben zich over buigen. Hier, want ze zijn hier.
Wel kon de titel beter, want het gaat erom dat we een schuldige hebben benoemd die zijn waarschijnlijkheid door dit onderzoek lijkt te verliezen. Dat is nieuws.
Correlation is not causation: Als obese mensen jonger doodgaan dan dunne mensen (vanwege obesitas), hebben ze geen tijd om dementie te ontwikkelen.
Foodlog, stop toch publicatie over dit soort halfzachte weergaven van onderzoek waarvan de onderzoekers zelf zeggen het niet te begrijpen.
Let op: het overgrote deel van de wereldbevolking is dun. Maar geen tijd om dement te worden. Dood voor het zover is.