De Stiftung Warentest, de Duitse Consumentenbond, testte 30 natuurlijke mineraalwaters. Daaronder waren 13 merkartikelen en 17 huismerken. Slechts zes waters bleken niet verontreinigd. In de andere 24 werden sporen aangetroffen van landbouwgif, kunstmatige zoetstoffen en medicijnresten.

Niet gevaarlijk, wel bedreigelijk
Warentest benadrukt dat de waarden onder gevaarlijke grenzen liggen en dus geen gevaar voor de volksgezondheid zijn. Wel wijst de organisatie erop dat geen sprake kan zijn van zuiver mineraalwater. De definitie daarvan is immers dat er geen bodemverontreiniging in kan doordringen. De geteste waters kunnen zich echter niet of nauwelijks onderscheiden van drinkwater en zouden daarom beter geen mineraalwater mogen heten.

Saskia van Lidl: zuiver en goedkoop
Opvallend genoeg blijken drie watertjes die slechts 13 cent per fles kopen geheel zuiver. Daaronder beviund zich ook het Lidl-huismerkwater Saskia. Voorts meldt Der Spiegel over het testverslag dat de waters geen van alle een belangrijke bijdrage leveren aan eventuele mineralentekorten. De waters bevatten namelijk weinig mineralen, zoals calcium, magnesium of kalium.
Dit artikel afdrukken