In eigen land kunnen de protesterende Franse boeren rekenen op steun onder de bevolking. Toeristen zullen al meer moeite hebben met de wegblokkades. Duitse en Spaanse landbouworganisatie zijn echter woedend en spreken “schande” van de acties die zich nu hebben uitgebreid tot de grenzen.

Tegenboycot
De Spaanse landbouworganisatie UPA dreigt Franse levensmiddelen te boycotten. Duitse melkveehouders keuren de Franse boerenacties én staatssteun af. De boosheid richt zich inmiddels tegen het Franse protectionisme waar de overheid steun aan verleent. Aan de Duitse en Spaanse grens worden vrachtwagens tegengehouden en leeggehaald. Vooral die acties zijn bij de buurlanden in het verkeerde keelgat geschoten.

De Spaanse landbouworganisatie UPA laat weten mogelijk een tegenboycot te beginnen tegen Franse levensmiddelen en distributiecentra van Franse bedrijven in Spanje. De Spaanse melkveehouders zijn “verontwaardigd” dat de Franse overheid de melkprijs met 4 cent optrekt, terwijl zij aan hun lot worden overgelaten. “We zullen niet toelaten dat men ons op deze manier naar de afgrond duwt. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje, dus is een onderhandelde melkprijs in Frankrijk erg nadelig voor ons", citeert Vilt.be

Het is een boeiende vraag: als de Franse overheid zijn boeren blijft voortrekken en ook andere overheden geen oplossingen hebben, wat doen dan de boeren in de andere Europese landen?
Steun tegen Frankrijk gevraagd aan EU
Vanuit Duitsland zijn soortgelijke berichten te horen van het Milchindustrie-Verband. Dat laat in een persbericht weten de Franse acties niet te kunnen goedkeuren. “Bij een goed functionerende markt hebben alle partijen voordeel”, zeggen de Duitse boeren. Ze achten de Franse acties “onaanvaardbaar” en zeggen: “We hebben de Europese Commissie om hulp gevraagd. We hebben alle begrip voor de frustratie van de Franse boeren, maar dit is niet de oplossing.” Vanuit de Vlaamse radicale Flemish Milkboard is echter sympathie voor de Franse acties te horen. Volgens Boerderij blijven de boerenprotesten beperkt tot Frankrijk en reageren Nederland, België en Engeland vooralsnog gematigd ondanks onmiskenbare crisissituaties in ook die drie landen.



Efficiency
Boerin Elly Michiels stelt een boeiende vraag: als de Franse overheid zijn boeren blijft voortrekken en ook andere overheden geen oplossingen hebben, wat doen dan de boeren in de andere Europese landen? In Straatsburg, nagenoeg aan de Frans-Duitse grens, branden inmiddels de pallets tegen niet-Franse waar. LePoint beeldde die gisteren af onder de kop 'Franse campagnes tegen de Duitse efficiency'

Na de grote landbouwcrisis aan het einde van de 19e eeuw, lijken we in een 21e eeuwse te zijn beland. Destijds was het antwoord efficiency. Wat zal het antwoord van de EU-landen ditmaal zijn, nu Frankrijk daar alvast tegen blijkt en president Hollande zijn boeren nagenoeg onvoorwaardelijk steunt?

Fotocredits:Protesterende boeren houden een Duitse vrachtwagen tegen, Le Point
Dit artikel afdrukken