Dierwelzijns- en milieu-organisaties vinden het maar niets: een schone koe leidt de aandacht af van het feit het eten van veel rundvlees een slecht idee is.
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
#1
Prof. dr. Rudi Westendorp, hoogleraar ouderengeneeskunde aan het LUMC, stelt in zijn (boeiende en zeer leesbare) boek 'Oud worden zonder het te zijn' dat de helft van alle meisjes die nu worden geboren en eenderde van alle jongetjes is voorbestemd om de 100-jarige leeftijd te bereiken. Het is straks geen leeftijd meer waar de burgemeester voor op bezoek komt.
Paul#2
De verwarring is alom. Zelfs de Partij van de Dieren weet niet goed hoe het zit en publiceert: "Koeienscheten en mest produceren wereldwijd één derde van het methaangas. Methaan warmt de aarde 20 keer zo snel op als CO2.". bron
In het IPCC rapport is sprake van 'CH4 EMISSIONS FROM ENTERIC
FERMENTATION'. Nu is de betekenis van 'enteric' tweeledig; spijsverteringsstelsel en ingewanden. Tja.. dan gaat het mis als het gas niet alleen van achteren maar voor het grootste deel van voor uit het spijsverteringsstelsel komt...
Wel onderschrijft dit mijn eerste reactie, dat " Die (activisten) blijkbaar oordeelsmacht toegeschoven gekregen, of bevochten hebben, die wetenschappelijk niet altijd geschraagd wordt."
M.a.w.: ik zie bij meerdere activistische groepen dat hun deskundigheid twijfelachtig is, maar ze wel zware politieke claims neerleggen....
Zelfde met protesten tegen kernenergie.
Overigens wordt ook van stinkende adem wel gezegd in het grof bargoens: "Wat meur/ruft jij uit je bek.."
Wel een duim van mij voor 'helderheid'
Degene die de kop van dit artikel verzonnen heeft bewijst maar eens temeer dat Foodlog lezen en begrijpen voor weinigen is weggelegd.
Het is minder de koeienruft dan wel het boeren van koeien tijdens herkauwen die de methaanuitstoot veroorzaakt. Niet meer vergeten.
Het DSM poedertje zou wel eens een vorm of variant van vismeel kunnen zijn. Daar zijn in Duitsland proeven mee gedaan die soortgelijk effect hadden. Zou kunnen verklaren dat er in het Newsweek artikel vermeld wordt dat het geen invloed mag hebben op de smaak van vlees en melk.
Een koe is gedomicilieerd huisdier, dat in de huidige hoedanigheid zelfs niet meer verwildert zoals paarden of varkens. Enkele jaren geleden meegemaakt bij een buitenboer die na een hartaanval zijn koeien niet melkte. Ze klapten haast uit elkaar. Het geloei klonk zeker 5 km ver.
Dus om biochemisch het ‘ruften’ bij te sturen, wijkt niet af van de wijze van sturing die al lang plaats vindt. En al dan niet om medische redenen, hebben we voor ons zelf geen uitzondering gemaakt om ‘bijgestuurd’ te worden.
We danken er een tot nu toe lineair (*) stijgende gemiddelde leeftijd aan. Dus als het fysisch verantwoord is, waarom niet ?
Het verwondert me keer op keer dat de toetsing van de exploitatie van dieren (van opvreetdier tot ‘pretpet’) ethisch beoordeeld dienst te worden door dierwelzijns- en milieu-organisaties. Die blijkbaar oordeelsmacht toegeschoven gekregen, of bevochten hebben, die wetenschappelijk en politiek-democratisch zeker niet altijd geschraagd wordt.
Zouden we ook de SGP en de conservatieve islam ook mee laten bepalen hoe de seksuele vrijheid van de totale Nederlandse bevolking gemoduleerd dient te worden. Nee.., natuurlijk niet !
Dan blijft er maar één conclusie over.
Laat er geen illusie over bestaan dat consument nog iets te sturen of heeft. Zelfs de ethische omstandigheden waaronder voeding geproduceerd wordt (met of zonder scheten….) behoort exclusief tot het domein van ‘dictatoriale’ voedings-ethici, die als marketingtool ‘angst’ hanteren.
Maar een gevolg is, dat het anticiperen door de voedingsindustrie op beide groeperingen sterk prijsverhogend werkt. Is dat misschien ook de bedoeling ?
Soms denk ik wel eens dat Greenpeace een stiekem private label van Shell is, en de Dierenbescherming een stiekem van Unilever.
Want marktsturing en controle over de consument is beider doel.
Ik nijp mijn billen er bij dicht. Anders vliegt er een enorme scheet het Nederlands luchtruim in.
(*) De gemiddelde leeftijd in 1950 was 50 jaar en gaat 50 jaar later richting de 100. De kans dat boorlingen (niet biggen) nu 100 jaar worden is zeer reëel aanwezig.