FlashMethaan zorgt voor paniek

Methaan, dat ruim 20 maal krachtigere klimaatveranderende gas dan CO2, blijkt flink toe te nemen in de atmosfeer. Dan moeten we dus wat aan doen. Maar dat kunnen we niet, want de belangrijkste toename is niet het gevolg van menselijke activiteit, denken onderzoekers. Wat nu? Toch maar wat aan doen, door nog zuiniger te gaan leven. Wist je dat inmiddels de olieprijs ook alweer jaren oploopt: welvaartsgroei, terwijl duurzame energie nog weinig klaar weet te maken.

Grist - Scientists are baffled by a giant spike in this greenhouse gas (it?s not CO2), 20 mei 2019
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #4
  • 28 jun '19
  • 23:59

Ook Keulemans vraagt zich af, waar al dat methaan vandaan komt.
"‘Als de waargenomen methaantoename doorgaat met de huidige ongeveer 5 deeltjes per miljard per jaar, is dat genoeg om de klimaatafspraken van Parijs in gevaar te brengen’, noteerde een internationaal team van 23 klimaatwetenschappers onlangs in een vakartikel.
En dat was nog voordat de toename verdubbelde. Vorig jaar steeg het methaan met 10,7 deeltjes per miljard, de op een na hoogste stijging deze eeuw. ‘Er moet ergens een feedback ofzo zijn, die de boel verergert’, zegt Dolman," hoogleraar ecohydrologie aan de VU te Amsterdam.
Smeltende permafrost is het waarschijnlijk niet; vermoedelijk 'vers' microbieel methaan uit vooral de tropen. Daar lopen hele gebieden onder, doordat het er meer regent door klimaatverandering. Microben zetten onder zuurstofloze omstandigheden dan al dat rottend materiaal om, waarbij methaan ontstaat. Als het dan ook warmer is, gaat dat nog sneller.
Voor de andere helft moet het afkomstig zijn van fossiele brandstoffen.
Wat ook kan zijn is dat de afbraak door hydroxylradicalen vertraagt.
Een aantal factoren bij elkaar, met de opwarming als aanjager.

willem van aaken
willem van aaken Land- en tuinbouw
  • #3
  • 20 mei '19
  • 13:52

#1 Het ontdooien van de permafrost is een boosdoener.

Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #2
  • 20 mei '19
  • 13:34

#1, staat in Grist: microbieel methaan, door warmer worden, meer regen, maar ze weten t niet zo. Het kan 'self-enhancing' worden: " if this is a climate feedback—the warming feeding the warming—then there is urgency to reduce anthropogenic emissions, which we can control.”
Het lullige met feedbacks is de 'if'.

Wouter v.d. Weijden
Wouter v.d. Weijden Strategie duurzame landbouw
  • #1
  • 20 mei '19
  • 11:49

Hm, welk natuurlijk proces is dan verantwoordelijk voor deze toename? En waarom is dat proces dan krachtiger dan voorheen? Door de klimaatverandering? Maar die is toch grotendeels veroorzaakt door de mens?

Bedenk wel: zelfs al zou de mensheid slechts 10% van de emissies veroorzaken, dan nog kan ze in theorie voor 100% verantwoordelijk zijn voor de toename. Namelijk als de natuurlijke emissies en afbraak constant blijven.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.