image

Aldus een uitspraak van landbouweconoom Marcel Mazoyer, professor aan de Landbouwhogeschool van Parijs/Grignon van vorige week.

Hij voegt er een opmerking aan toe die ogenschijnlijk niet logisch is door te stellen dat de EU terug moet naar een 'eerlijk prijsbeleid' voor de Europese landbouwproducten. Het lage prijsbeleid voor voedsel en de weerstand tegen landbouwsubsidies, hetgeen Mazoyer het 'Britse model' noemt, is geen model voor de Europese landbouw, zo stelt de econoom. Als Europese boeren gedwongen worden steeds beneden de kostprijs te produceren zullen zij óf verdwijnen óf gedwongen worden om steeds goedkopere arbeidskrachten aan te trekken.

Consumenten mogen dus kiezen: meer betalen voor kleinschalig geproduceerde producten of doorgaan met het industriële model (steeds minder betalen voor een product waar steeds meer waarde aan wordt toegevoegd na de oogst) en onze boeren kwijtraken.

Omdat het industriële model waarschijnlijk zal prevaleren, is dit het einde zijn van iedere ambachtelijkheid in onze voedingsbasis, cq. van een productbesef dat van de uitzondering en specifieke situaties iets bijzonders maakt. Zoiets als het zout in de pap dus.

bron: Agriholland.nl
Dit artikel afdrukken