imageWij hebben het er al vaker over gehad: hoeveel groenten-, fruit en dierenrassen blijven er straks nog over nu de grootschaligheid steeds verder oprukt om ons eten steeds goedkoper te kunnen produceren?

Inmiddels maakt ook de Food and Agriculturale Organisation (FAO) zich zorgen.

Een snelle verspreiding van grootschalige veehouderijbedrijven zorgt ervoor dat de variatie aan veerassen in hoog tempo vermindert. De grote veehouderijen zijn namelijk gebaseerd op een kleine groep veerassen, aldus de wereldvoedselorganisatie FAO in het rapport 'The State of the World’s Animal Genetic Resources'.
Door de groeiende vraag naar melk, vlees en eieren wordt de afhankelijkheid van hoogproductieve dieren steeds groter. Het gemak waarmee erfelijk materiaal kan worden verhandeld zorgt voor een snelle nivellering van het aantal veerassen. Volgens de opstellers van het rapport zou het voortbestaan van 20% van de rundvee-, geiten-, varkens-, paarden- en pluimveerassen bedreigd worden. In de laatste 7 jaar zijn al ongeveer 80 veerassen definitief verdwenen.


bron: culinairnet
Dit artikel afdrukken