Dat deed Groopmans onderzoeksteam van Harvard University wel in dit nieuwe onderzoek, verschenen in het American Journal of Physical Anthropology.
Minder voedsel nodig
De wetenschappers gaven 20 muizen gedurende een aantal weken 4 verschillend bereide pinda's te eten. Ze kregen ze ofwel rauw en heel, of rauw en gemalen, of geroosterd en heel, of geroosterd en gemalen. Gemalen of hele pinda's maakte geen verschil. Maar de muizen die geroosterde pinda's hadden gekregen wogen gemiddeld significant meer dan de muizen die rauwe pinda's hadden gekregen. De onderzoekers stelden vast dat de muizen meer energie wisten te halen uit de geroosterde pinda's. Dat deden ze door hun gewicht, hun activiteit en de hoeveelheid geconsumeerd voer te meten. Zo bleek dat de muizen voor een gram gewichtstoename méér rauwe pinda's moesten eten dan de muizen die geroosterde pinda's voorgezet kregen. Ook bleek uit de analyse van de uitwerpselen dat het vet uit de geroosterde pinda's beter verteerd was.
Verhitten maakt meer energie vrij
De verklaring vonden de wetenschappers in de analyse van de pindacellen. Pinda's bestaan voor ongeveer 50% uit vet. In rauwe staat, zit dat vet 'opgesloten' achter stevige celwanden. Roosteren breekt die celwanden open, waardoor het vet beter toegankelijk wordt. Ook zorgt roosteren voor een verandering in de eiwitstructuur die het vet in de cel omvat, met eenzelfde effect. "Bij rauwe pinda's zijn de vetten in de cel helemaal bedekt door de eiwitten. Na het roosteren vinden we alleen nog maar eiwitfragmenten. Onze hypothese is dat het daardoor ook veel gemakkelijker wordt bij de vetten te komen", zegt Groopman.
Koken blijkt dus echt de energie-opname uit eten, ook vet, te vergroten. Die kennis kunnen we goed gebruiken bij de zoektocht naar manieren om de oprukkende obesitasgolf tot staan te brengen. Misschien mogen we de efficiëntie van onze calorie-inname best een beetje dimmen door wat meer raw food te eten. Gezien het feit dat we het grootste deel van onze calorieën uit bewerkt (bereid) eten halen, kan dat geen kwaad.
Je kunt het ook andersom zeggen: wie zijn eten kookt, heeft er veel minder van nodig dan onze voorouders die het vuur nog niet hadden uitgevonden.
Fotocredits: 'cacahuète', simplementNat Martel
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Peter, waarom moeten pinda's eigenlijk helemaal in de ban?
Eens Astrid, ging over pinda's en dik worden cq slank blijven ;-)
Sommige noten, vooral amandelen, kun je beter niet rauw eten, vanwege, hoe heet dat zuur ook alweer, wij noemen het altijd blauwzuur, ben de naam kwijt. In amandelen is die het sterkst aanwezig en door te roosteren of even in heet water laten weken(dan worden ze ook 'bereid')wordt dat zuur geneutraliseerd. Kleine heoveelheden kan geen kwaad, maar dan moet je echt heelweinig ervan nemen en de meeste mensen nemen toch al gauw een handje vol.
Maar waar mogelijk moet je groentes liefst zo min mogelijk bereid hebben om optimaal nut van de vitamines enz te hebben, hoewel Michael Greger in een filmpje laat zien dat een bepaald stofje in broccoli juist weer werkzaam wordt als je deb roccoli vantevoren snijd, minimaal een half uur laat staan en dan kort roerbakken: http://nutritionfacts.org/video/second-strategy-to-cooking-broccoli/ maar aan het eind van het filmpje zegt ie kun je ook mosterdzaadpoeder gebruiken, dan hoef je niet vantevoren te snijden ,LOL!
En sommige groentes kun je helemaal niet rauw eten, bonen en aardappels bijv, die moet je oa koken om schadelijke stoffen te neutraliseren, terwijl die groentes ook goed voor ons zijn, vooral peulvruchten. Kortom, mijn mening is: niet 100% rauw, niet 100% koken/bakken en ook niet 100% plantaardig tenzij je tevreden bent met B12 supplementen. In alles wat wij uit de natuur kunnen eten zit nu eenmaal gezonde stoffen en daar moet je een balans in vinden.
Eens maar dat is ook een tipping point toch, dus na die 10miljard laten de modellen zien dat het weer hard naar beneden stort (misschien al eerder).
Zeg ook niet dat we niet efficient 'energie' kunnen halen uit eten met koken. Maar dit gaat over gewichtstoename in muizen met als interpretatie naar de mens. Puur kijkend naar macronutrienten. Kijk je naar totale voedingswaarde, verzadiging en niet geheel onbelangrijk SMAAK etc etc dan zijn rauwe noten en zaden 'superieur' ;-)
Peter, waarom rauw in plaats van minder? Volgens Richard Wrangham waren we geen mensen geworden als we het vuur niet hadden uitgevonden om op te koken. Het blijkt bovendien - zo laat het bovenstaande zien - duurzamer (we hoeven minder uit de natuur te halen): bij schaarste halen we meer uit ons voedsel.
In de natuur maakte het niet uit; we gingen vanzelf dood als we er teveel uithaalden. Maar tijden veranderen. We zijn al met 7 en op weg naar 10 miljard.