Dat ontdekte Annemarie Oosting in het kader van haar promotie aan het UMCG in Groningen op basis van onderzoek bij jonge muizen. Haar universiteit schrijft: Oosting ontdekte dat de muizen met meer omega 3-vetzuren in hun voeding als ze eenmaal volwassen waren kleinere vetcellen hadden. Dit kan verklaard worden door een blijvende verandering in de stofwisseling van de vetcellen, waardoor er minder vet wordt opgeslagen en meer vet wordt afgebroken. Ook bij de muizen die minder linolzuur in de voeding kregen zag Oosting een positief effect op de vetcellen: hoewel de cellen wel groter werden, waren er minder vetcellen ontwikkeld waardoor de muizen minder vet kunnen opslaan. Zowel meer omega 3-vetzuur als minder linolzuur leidt daarom tot een lagere vetmassa bij de volwassen muizen.
Oosting promoveert op 14 mei aanstaande.
Dit artikel afdrukken
Oosting promoveert op 14 mei aanstaande.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Wil even opmerken dat ik het gebruik van Rob #22: 'jullie' (lees waarschijnlijk: Foodlog-schrijvers?) opmerkelijk vind.
"Zo iemand nemen jullie serieus?"
@Peter, #73
In dit comment een draad verderop geef ik antwoord op je vraag. Ik weet het niet precies. Wel dat we veel te veel Omega-6 plantenolien eten,die de ratio omega-3:omega-6 scheef trekken. Als je gewoon natuurlijke vetten eten die in ons voedingspatroon passen, zit je volgens mij veilig.
De briljante en wereldberoemde Sander Kersten vindt het niet de moeite daar op in te gaan.
De wetenschap kent wel zeker kampen, Paradigma's zoals Kuhn dat noemt in zijn theorie over paradigmaverschuivingen.
Ik weet dat ik allergisch ben voor meerdere zaken... van een allergie voor dieetgoeroes heb ik alleen een sterk vermoeden! ;-) Ik ben het met je eens dat met de huidige staat van de voedingswetenschap een _verstandige_ toepassing van de paleo principes; N=1 luisteren naar je eigen lichaam en gebruik maken van de wijsheid van (groot-) moeders beter is dan de waan van de dag van de wetenschap en "voedings"middelenindustrie.
P.S. Guido, de vraag over "omega-0, 3 of 6" en goede verhoudingen daarin staat nog steeds open. Je weet dat ik "We weten het niet" als antwoord accepteer.
@Peter, #71
Mijn stokpaardje is de beroerde staat van de voedingswetenschap. Niet een pleidooi voor meer vet/minder koolhydraten perse. Als deugdelijk onderzoek positievere effecten van het tegenovergestelde laat zien voor gewichtscontrole en gezondheid, dan ga ik dat eten.
Ik vind pasta, brood, rijst en aardappelen namelijk allemaal erg lekker.
Maar niet zozeer het Paleo "kamp" (ik haat die woorden, want wetenschap kent geen kampen, maar goed onderzoek. Maar goed, ik moet het verschil duiden), maar voor het low-carb/high fat "kamp" heeft tot nu toe de beste bewijsvoering geleverd.
Ik kan je The Art & Science of Low Carbohydrate Living van Phinney & Volak van harte aanbevelen. Heb ik ook aan Jaap Seidell gegeven.
Guido, ik weet dat het onderwerp je na aan het hart ligt, in de paar maanden dat ik Foodlog volg liet ik af en toe de verzuchting "Guido, stap eens van je stokpaardje af." :-)
Eens met je #70... ik ben zelf mijn eetpatroon aan het veranderen naar "meer vet en eiwit", ik denk dat ik met vetconsumptie tijdens mijn dieet zelfs onder de adviezen van het voedingscentrum zat, ik was een echte zetmeeleter. (Ik ben ook "knollenzetmeel" aan het minderen...)