In de Ondertussen van vrijdag 17 april vallen mij deze berichten op:

- Duitse natuurbeschermers zien ongewoon veel dode en zieke pimpelmezen (NOS). Sinds half maart registreren ze ongebruikelijk veel dode mezen en ze vroegen zich vorige week af of er sprake is van een nieuwe ziekte. Dat lijkt inderdaad het geval. De afgelopen dagen is er melding gemaakt van zo'n 20.000 dode of zieke pimpelmezen. Soms zijn het ook koolmezen of andere zangvogels. De vogels die ziek zijn, vertonen apathisch gedrag en hun veren, oogleden en snavels zijn verkleefd. Ook in Nederland zijn er meldingen gedaan van zowel dode als zieke pimpelmezen. Het Dutch Wildlife Health Centre onderzocht 5 dode mezen. Vier van de dieren hadden een longontsteking. Om de omvang van de merelsterfte te onderzoeken komt er een vogeltelling in heel Duitsland, van 8 tot en met 10 mei.
Vorig jaar was er ook al sprake van mezensterfte. Aanvankelijk werd gedacht dat buxusmotbestrijding (privétuin-gif), maar het leek eerder te liggen aan de vlooienbandjes van honden en katten (Foodlog).

- levensgeluk is zo onvoorspelbaar als het weer (Trouw). Zelfs 160 teams van sociaal wetenschappers wereldwijd lukten het niet te voorspellen hoe het leven van een kind zal verlopen. Computersimulatieystemen met data van de eerste tien levensjaren kwamen niet eens in de buurt van de werkelijkheid. Begrijpen en voorspellen zijn blijkbaar twee verschillende dingen. In plaats van de vele duizenden data te modelleren, moeten onderzoekers over op chaotische patronen, vinden wetenschappers. Ze moesten maar eens gaan praten met collega’s die het onvoorspelbare voorspellen. Zoals meteorologen, zeggen wetenschappers in vakblad PNAS.

- boodschappen in huis halen bezorgt menig oudere en kwetsbare stress. Het is voor ouderen ingewikkeld om online boodschappen te bestellen (RTL Z). De ouderenbond ANBO vroeg supermarkten en bezorgservices om tijdslots vrij te houden voor de meest kwetsbaren. Albert Heijn, Jumbo en Picnic lieten RTL weten dat nog niet te zien zitten. Gelukkig is daar het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR). Zo'n 45 examinatoren die de beschikking over een auto hebben, maar geen rijexamens kunnen afnemen, doen nu door het hele land boodschappen voor ouderen. Ouderen doen ook steeds meer een beroep op rijdende supermarkten.
SRV-wagens zien hun omzet verdubbelen (RTL). Moeten ze natuurlijk wel in jouw buurt als oudere of kwetsbare rondrijden. Gelukkig zijn er landelijk en lokaal allemaal korte keten initiatieven. Het probleem is misschien wel vooral: wie is bereid om de meest hulpbehoevenden te bedienen?

Het is vandaag Internationale Dag van de Boerenstrijd. Reden genoeg voor Voedsel Anders om eens goed na te denken over hoe we omgaan met ons voedselsysteem (VILT). In de VS kijkt de overheid naar mogelijkheden om zuivelproducten en vlees, die nu geen bestemming hebben, op te kopen en af te zetten naar bijvoorbeeld voedselbanken (Boerenbusiness). Het tot voor kort veel geplaagde Belgische handelsbedrijf in groenten en fruit Greenyard verwacht €2 miljoen extra coronawinst dankzij hamsterende burgers (Nieuwe Oogst), ondanks extra complexiteit en kosten in de keten.
Het Amsterdamse architectenbureau Search laat ons een eerste glimp zien van Tony's Chocolonely's geplande chocoladefabriek-annex-pretpark in Noord-Holland (Zaandam), mét achtbaan, (De Standaard).

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken