Dat schrijft BBC News Health. Onderzoekers van de Universiteit van South Carolina onderzochten de gegevens van de "Aerobics Center Longitudinal Study" (ACLS), een bestaande onderzoeksgroep van meer dan 43.000 mensen. Ze publiceerden hun resultaten deze week in European Heart Journal. Van deze groep waren 18.500 mensen obees. De helft hiervan bleek fit. Ze hadden geen diabetes, een hoog cholesterolniveau of een te hoge bloeddruk. Ze waren fitter en bleken ook meer te bewegen dan de andere helft van de mensen met overgewicht. Hun risico op hart- en vaatziekten of kanker bleek gelijk aan dat van mensen met een normaal gewicht. Het lag op de helft van wat bij de 'metabolisch minder fitte' mensen met obesitas geconstateerd werd.

Onderzoeksleider Dr. Francisco Ortega trekt uit het onderzoek twee belangrijke conclusies. Bewegen brengt het hele lichaam en ook de organen in een betere conditie en leidt tot een betere metabolische fitheid. Metabolische fitte maar obese mensen doen het qua gezondheidsrisico's niet slechter dan mensen met een normaal gewicht.

Hoewel je gewicht alleen dus niet zonder meer je risico op hart- en vaatziekten bepaalt, is het nog altijd goed om in de gaten te houden waar je extra kilo's zich bevinden. Met name buikvet is een reden om echt in beweging te komen en wat proberen af te vallen.

Fotocredits: Edward Dalmulder, sumo worstelaars
Dit artikel afdrukken