Het gonst op twitter: er gaan duizenden liters water in een kilo vlees! Die gonzende brom is een gevolg van een berekening van de universiteit van Twente. Daaruit blijkt dat voor een kilo rundvlees 15.000 liter nodig is. Veel, maar ik heb wel eens andere cijfers gehoord: 40.000 en - meen ik - zelfs 125.000 liter. Varkensvlees vergt 6.000 liter per kilo en kip 4.300 liter. Daarom moet je planten eten. Maar ook dan schrik je je het apelazerus. Een kilo peulvruchten gebruikt maar liefst 4.000 liter water. Jeemig, da's bijna net zoveel als een kip die als eiwitbron aanmerkelijk rijker is. Een kilo sojabonen loopt 1 op 2.100 liter. Twente maakt het de twitteraars duidelijk: Per gram eiwit heeft vlees een 1,5 tot 6 keer grotere watervoetafdruk dan peulvruchten. Ook wanneer het waterverbruik per calorie wordt berekend, zijn er grote verschillen tussen dierlijke en plantaardige producten. Rundvlees scoort bijvoorbeeld gemiddeld 20 keer hoger dan graan of aardappelen.Ik vroeg vanmorgen al een paar keer waar al dat water dan blijft. Het is nodig zijn om het veevoer te verbouwen, dacht iemand.

Weet foodlog.nl hoe het echt zit?

Een tip alvast. Een ruim bad nemen kost een liter of 100. Wat gebeurt er daarna met dat water? De vraag is dus: kun je water maar één keer gebruiken en hoe snel krijg je het weer schoon beschikbaar?
Dit artikel afdrukken