Vet. Het is waarschijnlijk het onderwerp waardoor foodlog bekend werd. Melchior Meijer is de medische wetenschapsjournalist die hier zorgde voor discussies die ooit Unilever behoorlijk in beroering brachten. Het begon allemaal heel onschuldig met deze posting over voortschrijdend inzicht. Google op Becel en Unilever en foodlog en je komt alle discussie tegen die er hier en op andere sites ooit over werden gevoerd. In print bestaat het dossier inmiddels uit honderden A4's discussie.

Dit weekend schreef Martijn Katan, de andere M, een column over zuivelvet en -belangen in de NRC. Medische charlatans vinden het tegenwoordig goed en dus wordt het goed, zegt hij. De zuivelindustrie maakt er misbruik van. 'Hoe melkvet gezond wordt', noemt Katan het terwijl hij rustig maar kokend zijn autoriteit bevestigt en verwijst naar de literatuur op www.mkatan.nl. Volgens anderen, o.m. onze Nederlandse professor Frits Muskiet, is vet niet het probleem, maar de koolhydraten. Een kwestie van een volmaakt verkeerd accent.
foto: martijn katan, ref. dagblad

Hoe zit het nou? Zijn artsen als Uffe Ravnskov, Malcolm Kendrick, Michel de Lorgeril, theoretische medici als Frits Muskiet en journalisten als Gary Taubes en onze eigen Meijer dan knettergek? Ik stuurde de Nederlanders in dit gezelschap een mail. Het zou flauw zijn als ze hier niet op elkaar zouden willen reageren. Heren, hoe zit het? Het moet eens uit zijn met die poppenkast. Het volk moet weten hoe het zit. Melchior of Frits, willen jullie starten met een commentaar op de tekst van Martijn in de NRC? Het is tijd om het vetdebat eens finaal te voeren.
Dit artikel afdrukken