Geen uitleg over komkommercondoom
Maar eigenlijk verbaas ik me niet zozeer over de techniek en ook niet over het gebruik (ook ik betwijfel of plasticgebruik in alle gevallen wel zo wijs is), maar meer over het totale gebrek aan uitleg. In geen enkele supermarkt heb ik tot heden een uitleg gezien over het komkommercondoom. Het is er gewoon. Google ‘plastic om komkommer’ en je vindt allerlei duurzaamheidssites – met én zonder kennis, enkele maandbladen die er ooit over geschreven hebben (eveneens in de varianten met én zonder kennis) en wat duistere blogs die alles gif vinden. Maar een publicatie van een supermarkt zit er niet tussen. Vreemd, want met name die partijen krijgen ervan langs als het gaat om het gebruik van Perfotec.
Beslissen vanuit relevante kennis
Albert Heijn is intern blijkbaar gestart met een project onder de naam ‘Jasjes uit’, waarin verpakkingen tegen de lamp worden gehouden met als doel minimalisatie ervan. Prima, maar zouden jullie je klant niet eerst eens uitleggen waarom er überhaupt ooit is gekozen voor deze verpakkingen? De reden is in tijden waarin ook voedselverspilling Europabreed wordt aangepakt namelijk relevant. En waardevol. Dan kun je er nog steeds voor kiezen om het hier en daar af te schaffen, maar dan vanuit relevante kennis. Dat geldt dan hopelijk ook voor jullie consumenten.
Tsja, wanneer geen enkele supermarkt de moeite neemt om het uit te leggen, is deze uitslag niet vreemd
Weer beslissing op basis van sentiment?
Waar ik bang voor ben, is dat er weer een beslissing wordt genomen op basis van heersend sentiment. Gewoon om de klant het gevoel te geven dat Zaandam luistert, terwijl Zaandam heel goed weet dat de beslissing op zijn minst ten dele fout is. Milieu Centraal heeft 3 jaar geleden een onderzoek gehouden om het plastic sentiment onder consumenten te meten. 75 procent koopt liever zonder verpakking, omdat ze denken dat die overbodig is. Tsja, wanneer geen enkele supermarkt de moeite neemt om het uit te leggen, is deze uitslag niet vreemd.
Geen flauw idee waarom AH niets uitlegt
Waar komt toch die angst vandaan om de consument mee te nemen en op te voeden? Het lijkt wel de grootste Gotspe in retail denkbaar: geef je klant geen belerende kennis mee, dat wil hij absoluut niet. Hij zal je straffen door naar de concurrent te gaan. Ik geloof daar werkelijk geen bal van. Natuurlijk moet de toon juist getroffen zijn, maar De Consument is niet massaal te stom om te poepen. Dat bleek ook in de Facebook-discussie nadat ik mijn duit in het zakje deed. De toon sloeg om, er kwamen vragen en het sentiment zakte naar ‘Waarom vertelt Albert Heijn me dit niet?’ Ik moest op die laatste vraag het antwoord schuldig blijven. Ik heb werkelijk geen flauw benul waarom Albert Heijn het niet uitlegt. Probeer het eens, Albert Heijn. Je zult versteld staan. Het zou mij niet verbazen wanneer je voor de helderheid wordt beloond. 
Deze opinie verscheen eerder deze maand op Distrifood
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Die appel hoeft dus helemaal niet in een plastic zak. De sticker kan op de appel, je hand, de mand, een ander item dat je al gekocht hebt, de achterkant van een andere sticker, etc. Absoluut geen plastic zak voor nodig!
Waarom komt er eigenlijk niet gewoon een niet-plakkend papiertje uit die weegschaal, c.q. waarom heeft een zelfscankassa geen weegschaal?
Invloed zelfscan op die overdreven verpakking?
Deze week is in onze PLUS super de zelfscan geïntroduceerd. Groentes afwegen deed voorheen de kassière, maar nu moet alles een streepjescode hebben, ook de scholier die 1 appel koopt. Die ene appel moet je dus apart in een plastic zak doen om er de streepjescode op te plakken. Niet lang geleden werden alle paprika's en komkommers al van een 'condoom' voorzien. Zonder zelfscan kon de komkommer nog gewoon los in het mandje en werden de paprika's per kilo afgerekend.
Ik snap de noodzaak voor uitleg, het zou misschien iets veranderen. Maar zou ik als consument de uitleg van de Super geloven? NEE! Zij zijn partij, en niet de minste ook. Zij proberen mij werkelijk van alles aan te smeren onder wat voor mom ook. Waarom zou ik ze deze keer dan wel geloven?
Waarom zou ik ze geloven: 50% minder voedselverspilling is goed, maar er zijn misschien nog wel 10 methodes om dat (iig in Nederland) voor elkaar te krijgen. Daar hoor ik niks over. Leuk hoor lasergaatjes, klinkt allemaal heel high tech en alsof er erg lang over nagedacht is. Leuk om een consument mee over een streep te trekken. Maar is het waar? Is het de beste oplossing en niet alleen maar de oplossing die kwa impact, geld etc. de Super gewoon het beste uitkomt? Zij weten het wel te verkopen, dat lijdt alvast geen twijfel.
Dus ja: uitleg is leuk, maar dan onafhankelijke uitleg en geen uitleg door een gewetenloze marketingmachine. Ook zou ik dan graag invloed hebben vóór er een condoom over de komkommer gaat. Uitleg is leuk, maar dan is de beslissing al genomen, zoiets terugdraaien is meestal zo goed als onmogelijk (zeggen ze).
Zo wordt het een soort tweede parlementaire democratie, ik weet niet of daar iemand op zit te wachten. Wat is kapitalisme toch een fijn soort economie!
De noodzaak voor uitleg is onverminderd hoog, blijkt maar weer uit dit verhaal, bij RTL Z.
Dekamarkt heeft er jaren geleden al iets op gevonden om de versheid te verlengen. Daar wolkt de ganse dag een wolk stoom uit een buis met gaatjes over de groente. Dan blijven die langer vers volgens de uitleg. Het knappe van dit is dat het bij Dekamarkt nog bij niemand is doorgedrongen dat zeker zo’n 80% van de waren in plastic verpakt zitten...