Verburgh ging op zoek naar het hoe en waarom van veroudering en kwam tot de conclusie dat "de meeste ziekten die het Westen plagen in essentie verouderingsziekten zijn: hart- en vaatziekten, dementie, osteoporose, diabetes type 2, achteruitgang van het gehoor en zicht, het wegkwijnen van de spieren en het toenemen van het vetpercentage, hoge bloeddruk, staar enzovoort.''
Door meer aandacht te besteden aan het verouderingsproces zelf, kunnen volgens hem deze ziekten integraal aangepakt worden, in plaats van steeds als aparte ziekten bestreden te worden. En zo'n integrale aanpak begint bij het begin: het voedingspatroon van mensen.
Hoe eet je zodanig gezond eten dat we niet onnodig verouderen? Om die vraag te beantwoorden heeft Verburgh de 'voedselzandloper' ontwikkeld. Het positieve bijeffect daarvan is dat we daar ook van afvallen. Dubbele winst dus.
Het boek leest als een trein en is - als het allemaal waar is - leerzaam en inspirerend. Verburgh vliegt met TGV-snelheid door een veelheid aan gerenommeerde studies heen die hij in het notenapparaat verantwoordt. Hij is nadrukkelijk tegen de opgeblazen-koppen-onderzoeken. De voorbeelden van de onderzoeken zijn erg aansprekend. De lezer krijgt allengs het gevoel zichzelf te kort te doen door het leeswerk niet in actie om te zetten. Zo eenvoudig is het je eetpatroon aan te passen.
Een gezond voedingspatroon volgens Verburgh is gebaseerd op drie basisprincipes die samenhangen met de manier waarop het menselijk lichaam omgaat met energie-inname (biochemische en metabolische mechanismen):
1. Suikers (koolhydraten) zijn niet ongezond: ze zijn zeer ongezond
2. Kijk uit met eiwitten (en eiwitrijke diëten)
3. Vetten zijn gezonder dan gedacht
De voedselzandloper bestaat uit twee driehoeken, ieder met corresponderende treden. De bedoeling is dat je de ongezonde voedingsmiddelen uit de bovenste driehoek vervangt door de gezonde uit de onderste. Bijvoorbeeld, trede 1 bevat dranken: Frisdranken, melk, (drink)yoghurt, niet-versgeperste vruchtensappen VERVANGEN DOOR water, groene thee, witte, thee, gemberthee, versgeperst vruchtensap, plantaardige melk, koffie. In de tekst legt Verburgh, gestaafd door onderzoek, bij iedere trede en bij ieder voedingsmiddel uit waarom je het een beter wel en het ander beter niet kunt eten. Het blijft uiterst leesbaar, al is het wel veel leeswerk voor iemand die dieettips zoekt. Wie het echt teveel van het goede vindt, wordt op zijn wenken bediend. Iedere paragraaf sluit af met een puntsgewijze samenvatting.
De allerbeste manier om niet onnodig snel te verouderen bewaart Verburgh bijna tot het laatst: calorierestrictie - ongeveer een kwart minder calorieën eten dan je nodig hebt.
Calorierestrictie werd ontdekt door Clive McCay, een biochemicus en onderzoeker aan de Cornel University. Hij wilde weten wat er zou gebeuren als je ratten gedurende een groot deel van hun leven weinig voedsel geeft. Hij verwachtte dat zijn ratten vroeger zouden sterven omdat ze nooit voldoende te eten krijgen, maar het omgekeerde was juist waar. De levensduur van de ratten steeg en deze toename van de levensduur was evenredig met de mate van calorierestrictie. Bij fikse calorierestrictie, waarbij de ratten minder dan de helft te eten kregen dan ze normaal gesproken nodig hadden, steeg de levensduur van 1000 dagen naar 1800 dagen, wat overeenkomt met een levensduur voor mensen van 150 jaar! Ook bleven de ratten veel gezonder tot in hun oude dagen: het risico op kanker werd veelvouden lager, evenals de kans op diabetes, hart- en vaatziekten en cognitieve achteruitgang. Op oude leeftijd waren deze ratten nog fit en zag hun vacht er glanzend uit.
Calorierestrictie werkt doordat het lichaam zijn groeiprocessen gaat vertragen, en meer energie gaat investeren in het onderhoud van de cellen. Er lijkt volop wetenschappelijk bewijs dat hierdoor verouderingsprocessen vertragen en ziekten minder snel ontstaan.
Honger je zelf dus een beetje uit, want wie wil nu niet slank, gezond én oud worden?
De Voedselzandloper
uitgeverij Bert Bakker
ISBN 978 90 351 3758 5
Prijs: € 19,90
Bestel bij Bol.com
Foto: Kris Verburgh
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Melchior Meijer schreef inmiddels een stuk ter verdediging van Kris Verburgh.
Ingaande op de trend tegen veroudering: de nieuwste bevindingen herleiden zich naar een goede vetzuur balans. Voldoende inname omega 3 naast omega 9 helpt de telomeren lange te houden. Volgende studie gevonden:
http://www.eurekalert.org/pub_releases/2012-10/osu-osm100112.php
Roel, kijk voor argumenten (ook heel genuanceerde) naar de artikelen die je helemaal onder de reacties kunt vinden.
Dick,
waar ik me vooral aan stoor zijn uitspraken als 'maar dat begrijpt hij heel waarschijnlijk niet'. Ik vind dat totaal ongepast, van eender wie.
Ik heb het boek trouwens gelezen en heb er zeer veel aan. Ik heb een wetenschappelijke achtergrond en waardeer het uitgangspunt en de wetenschappelijke onderbouwing in het boek. Dat uitgangspunt is trouwens niet: 'hoe loop ik een marathon' of 'hoe kan ik vermageren'. Het is wél: 'wat is het verband tussen wat ik eet, en veroudering (incl. ouderdomsziekten) van mijn lichaam'.
Dat Verburgh af en toe misschien wat te weinig nuanceert neem ik er graag bij. Over het algemeen doet hij dat trouwens wel, maar als je een dergelijke complexe materie begrijpelijk wil uitleggen dan moet je vereenvoudigen. Die vereenvoudigingen zijn dan natuurlijk makkelijk aan te vallen als 'onwetenschappelijk' en 'ongenuanceerd'.
Ik had gisteren inderdaad het nieuws gezien en de distantiëring van de universiteit van Antwerpen vind ik zeer opvallend. Echter, ik heb geen enkel wetenschappelijk argument gevonden waarom de universiteit zich zo uitdrukkelijk distantieert. Ik was daar naar op zoek en zo kwam ik op deze site terecht.
Roel, ik denk dat je niet hebt gezien dat ik tegelijk Meijer bekritiseer.
Heb je ook dit bericht gezien? Het is op dit moment net weer in de actualiteit.