Met de publicatie van de ranglijst van de meest zorgwekkende schimmels, wil de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) het onderzoek naar schimmels en de ontwikkeling van nieuwe behandelingen stimuleren.

De 19 invasieve schimmelziekten veroorzaken samen minstens 1,3 miljoen overlijdensgevallen en dragen bij aan de dood van nog eens 5 miljoen anderen. Mogelijk zijn er meer slachtoffers. Schimmels treffen vooral mensen met een verzwakt immuunsysteem of onderliggende gezondheidsproblemen, zodat ze gemakkelijk over het hoofd gezien worden als oorzaak van ziekte of dood. Bovendien beschikken veel ziekenhuizen, vooral in armere landen, niet over de middelen om schimmels op te sporen. "Het komt erop neer dat invasieve schimmelinfecties steeds vaker voorkomen, maar vaak worden ze niet herkend bij patiënten en niet correct behandeld," zegt dr. Carmem L. Pessoa-Silva van de WHO. "We hebben niet echt een idee van de omvang van het probleem."

Daar komt bij dat de beschikbare medicijnen tegen schimmelinfecties beperkt zijn. Net als schadelijke bacteriën resistentie ontwikkelen tegen antibiotica door overmatig gebruik bij mensen en in de landbouw, hebben schimmelmedicijnen hun werking zien afzwakken. Zo lijkt de toenemende resistentie tegen Aspergillus fumigatus verband te houden met veelgebruikte fungiciden op veel geteelde handelsgewassen als mais, katoen en bloembollen.

De meest gevaarlijke schimmel volgens de WHO is Candida auris. Tot 40% van de monsters van die schimmel blijkt resistent tegen 2 van de 3 beschikbare geneesmiddelenklassen, 4% tegen alle drie, zegt de Belgische schimmelonderzoeker Hans Carolus in De Morgen. "In dat geval is zelfs een behandeling met een combinatie van middelen niet meer effectief." Een infectie leidt bij een 30 tot 70 van de patiënten tot een overlijden.
Dit artikel afdrukken