Ik speel in een amateur-symfonie orkest, het Orkest. In de aanloop naar onze concerten (dit keer op 15 juni in De Duif in Amsterdam) organiseren we altijd een repetitieweekend. Twee hele dagen hard werken, samen spelen en muziek maken.

Podiumpicknick
Sinds een paar jaar organiseren we op de zondag een 'podiumpicknick'. Het idee is simpel: breng iets lekkers mee voor jezelf, maar ook voor je muziekmaatjes. Dat mag van alles zijn, iets wat je over hebt of toevallig nog in de kast hebt staan, een zelfgemaakte salade of zelfgebakken recept, gewoon een kaasje of lekkere aardbeien of een last-minute greep in de vakken van de Appie of de traiteur om de hoek. Het is opvallend te zien met hoeveel plezier en trots de orkestleden hun creaties of inkopen met de anderen delen. "Wat heb jij gemaakt", is de meest gestelde vraag als de orkestleden om de uitgestalde lekkernijen heen zwerven. Iedereen probeert van alles wat te proeven en de trotse thuisbakkers zorgen dat de dirigent toch in ieder geval ook van hun bijdrage een hapje krijgt.

Samen
Het is leuk om te zien wat zo'n podiumpicknick losmaakt. Is het de kans je muziekvrienden te verwennen? Je kookkunsten te showen? Of gewoon het 'samen' smullen van al het lekkers dat we bij de picknick samenbrengen. Ik denk het laatste. Muziek maken kan niet zonder samenspel. Zo'n podiumpicknick haal dat nog eens extra naar boven. 'Samen' doet het.

Ik maakte dit keer gougères, kaassoesjes. Dat klinkt eng ingewikkeld, maar is heel gemakkelijk. Het thuisfront had het nakijken, want ze gingen schoon op.

Nodig (voor zo'n 30 soesjes):
- 2,5 dl water
- 1 tl zout
- 80 gram boter
- 150 gram gezeefde bloem
- 4 eieren
- 150 geraspte kaas (ik nam oude, je kunt variëren natuurlijk met andere kazen, bijvoorbeeld geitenkaas of blauwe).

Bereiding:
Breng het water met zout en de boter aan de kook
Haal de pan van vuur en voeg in één keer de bloem toe, roer goed tot het deeg van de wanden van de pan loslaat en een glanzende bal vormt - je denkt dat dit nooit gaat lukken maar het werkt echt zo!
Laat ietsjes afkoelen en roer er vervolgens één voor één de eieren door, steeds tot ze helemaal zijn opgenomen. Kost misschien wat spierkracht, maar met goed roeren kom je echt een heel eind.
Dan de kaas erdoor, goed mengen, eventueel nog wat peper, zout of andere kruiderij naar smaak (kerrie, thijm, je kunt naar hartelust experimenteren).
Vorm van dit mengsel eetlepelgrote balletjes op een bakplaat of bakpapier. Je kunt dit doen met voldoende tussenruimte zodat je echt losse soesjes krijgt, of een ring van bolletjes vormen. Dan krijg je een 'gougère', kaassoesjeskrans.
Verwarm de oven voor op 180 graden, schuif de bakplaat erin en bak de soesjes, afhankelijk van de grootte, in 20-25 minuten gaar en goudbruin. Warm uit de oven zijn ze het lekkerst. Maar ook de volgende dag smaken ze nog uitstekend!

Fotocredits: 'gougeres', uitsnede, Sarah Marriage
Dit artikel afdrukken