Het afgelopen jaar heb je vast wel eens een recept gezocht via Google. Google houdt al die searches bij en zet ze op een rijtje. Popsugar maakte een overzicht van de meest gegoogelde recepten in 2016 in de Verenigde Staten.

1. Sperziebonen-ovenschotel
In Nederland is dit gerecht misschien niet zo bekend, maar in de VS is dit een van de meest iconische gerechten voor Thanksgiving. Het stamt uit de keuken van een bedrijf; Campbell’s Soup ontwikkelde het recept in 1955. Inmiddels is het een klassieker die tot talloze variaties heeft geleid.

2. Spruitjes
Recepten voor spruitjes zijn - hoe verrassend ook - toch echt het op 1 na meest gegooglede recept van het afgelopen jaar. Misschien hebben de spreekwoordelijke spruitjeshaters het juiste recept nog niet ontdekt en biedt Google uitkomst. Volgens Popsugar wordt de smaak van spruiten alleen maar beter als je ze roostert. Probeer het maar eens.

3. Hash browns ovenschotel
In Nederland zijn hash browns niet zo bekend. Hash browns zijn blokjes, julienne sliertjes of ‘rijstkorrels’ van aardappel, die in de pan gebakken worden, vergelijkbaar met rösti. In de VS worden ze ook vaak bij het ontbijt gegeten. Voor de ovenschotel wordt dit aardappelgerecht vaak gecombineerd met kaas en paddenstoelenroomsoep. Het is geen echte slankmaker.

4. Guacamole
De Britse avocadohype heeft zich verspreid naar de VS en de dreigende avocadoschaarste heeft de Amerikanen er niet van weerhouden om guacamole als dip te maken. Bijkomend voordeel: guacamole is iets wat mensen met allerlei verschillende diëten rustig kunnen eten, of je nou paleo, glutenvrij, zuivelvrij of veganistisch eet.

5. Kip Marsala
Een ideaal recept voor door de weeks aangezien het lekker snel klaar is. De basis van dit gerecht is heel simpel: kip in bouillon met boter, paddenstoelen en Marsala wijn.

6. Kip Tetrazzini
Tetrazzini is een Amerikaans gerecht dat meestal bestaat uit kip of kalkoen (eventueel vis) met paddenstoelen in een sausje van boter of room en Parmezaanse kaas. Om het op smaak te brengen kun je wijn of sherry gebruiken. Amerikanen eten dit over het algemeen met spaghetti, maar een andere dunne pasta kan natuurlijk ook.

7. Snow Cream
Het woord snow verwijst naar echte sneeuw. Voor dit toetje meng je verse sneeuw met gecondenseerde melk. Wat je overhoudt is een melkachtige brij. Hier kun je van alles doorheen mengen, zoals vruchtensap, chocolade, verse vruchten of vanille extract. Mochten we toevallig toch nog een witte kerst krijgen, dan is dit misschien wel het beste toetje voor tijdens het kerstdiner. Houd er dan wel rekening mee dat je tussen de gerechten door wat verse sneeuw moet gaan vangen.

8. Botercrème glazuur
Cupcakes danken hun populariteit aan hun mooie topping van botercrème. Hoewel je dit in veel winkels kant-en-klaar kunt kopen, is het natuurlijk leuker, en vaak ook lekkerder, om dit zelf te maken van poedersuiker, boter en vanille extract.

9. Karbonades
Karbonades zijn nog altijd heel betaalbaar vlees, maar ze bakken gemakkelijk te droog in je pan. Met een goede bereiding wordt het vlees sappig en mals. Het juiste recept is dus belangrijk.

10. Kalkoen jus
Ook in Nederland is kerstkalkoen een goede bekende. In Amerika is kalkoen ook erg populair voor Thanksgiving. Daarbij hoort natuurlijk een jus.

Groot-Brittannië
Een deel van deze gerechten is typisch Amerikaans en zal dan ook niet voorkomen in het lijstje meest-gezochte recepten van andere landen. In het lijstje met meest-gezochte recepten in Groot-Brittannië dat Metro publiceerde, staat de Britse keuken duidelijk centraal. Zo zochten veel mensen naar recepten voor Yorkshire pudding, fish & chips, aardappelpuree en toad in the hole, een traditioneel Brits gerecht bestaand uit worsten in Yorkshire pudding.

Google stelde nog iets opvallends vast. Veel Britten lijken zich geen raad te weten met eieren. In Glasgow en Edinburgh vroegen veel mensen zich af hoe je een ei pocheert, in Leeds, Glasgow en Liverpool zochten veel mensen op hoe je een omelet moet bakken, en in Belfast wisten mensen niet hoe je nou precies een ei kookt. In Leeds, Liverpool en Manchester wonen mensen die vaak naar recepten voor pannenkoeken zoeken. Die in Leeds zijn naast pannenkoeken ook geïnteresseerd in het bakken van koekjes.
Dit artikel afdrukken