James Mayer, voorzitter van de Brits-Ierse tak van Danone UK & Ireland vindt dat Britse regering moeten overwegen om producten met veel vet, suiker of zout te belasten om obesitas tegen te gaan. Vermoedelijk zo'n 5 miljoen Britten heeft diabetes type 2 - doorgaans het gevolg van obesitas - op een bevolking van 67,6 miljoen mensen (7,4%, jongeren meegeteld). In Nederland hebben 1,2 miljoen mensen diabetes type 2 op een bevolking van 17,5 miljoen (6,9%, jongeren meegeteld). Volgens de Worldbank leed 6,3% van de Britten tussen 20-80 jaar oud aan diabetes II, tegen 4,5% van de Nederlanders. In december 2022 had 68,6% van de mannen overgewicht en 59,0% van de Britse vrouwen. In Nederland heeft 53% van de mannen en 47% van de vrouwen overgewicht. 41% van de mannen heeft vaker matig overgewicht tegen 31% van de vrouwen. Ernstig overgewicht komt in ons land meer voor bij vrouwen. Bijna 17% van de vrouwen en 12% van de mannen is veel te zwaar.

Danone UK & Ireland, dat de nodige gesuikerde zuivelproducten verkoopt, zegt dat voedingsbedrijven in het Verenigd Koninkrijk niet "genoeg zin in verandering" hebben getoond en wil daarom wettelijke maatregelen. Dat is een strategie om concurrenten te dwingen dezelfde maatregelen te treffen en zogeheten free riders - bedrijven die tegen de stroom van de markt ingaan met als doel er zelf beter van te worden door zich niet aan een gelijk moreel speelveld van gezondere productie te houden - van de markt uit te sluiten.

Mayer vindt dat de inspanningen van de Britse voedingsindustrie om producten minder ongezond te maken niet snel genoeg gegaan. Het gaat dusdanig traag dat Mayer in The Guardian zegt: "We hebben een punt bereikt waarop ingrijpen van de overheid noodzakelijk is."

Het is de eerste keer dat een groot beursgenoteerde levensmiddelenfabrikant oproept tot dringende overheidsmaatregelen in het licht van de stijgende obesitascijfers.

De baas van Danone UK & Ireland spreekt zich uit nadat premier Rishi Sunak vorige week zei dat de nieuwste medicijnen tegen obesitas - zoals Ozempic - eindelijk echt kunnen helpen. Preventie heeft natuurlijk de voorkeur.

Aanhangers van een verse en zoveel mogelijk onbewerkte eetstijl zullen onmiddellijk zeggen dat Danone met de roep om een vet-, suiker- en zouttaks een ongezonde leefstijl rekt. Toch is het een opmerkelijke zet dat een marktleider de overheid vraagt te doen wat ze allang had kunnen doen.

  • Deel
Druk af