Na bijna twee jaar is het strafrechtelijk vooronderzoek naar het paardenvleesschandaal, dat Europa op zijn grondvesten deed schudden, vrijdag afgerond. Nu kunnen de straffen worden bepaald. Vier personen worden gedagvaard: twee Fransen, managers van het bedrijf Spanghero (dat paardenvlees in de lasagne verwerkte zonder dat te vermelden), en twee Nederlanders. Dat zijn Jan Fasen, eigenaar van vleeshandel Draap Trading op Cyprus, en vleeshandelaar Hendricus Windmeijer, meldt De Morgen op basis van Franse bronnen.

Geen doofpot
De verdachten worden gedaagd voor 'oplichting en bendevorming, valsheid in geschrifte en gebruik van valse stukken', schrijft de krant. Windmeijer wordt beschuldigd van het leveren van vlees van Fasen aan Spanghero.

De aanklager moet nu op basis van de onderzoeksresultaten de aanklacht opstellen, alvorens de rechtbank een uitspraak zal doen over de strafmaat. Eerder vreesde ParisMatch voor een doofpot, maar die angst blijkt nu ongegrond.

Rundvleesprijs beïnvloed door Spanghero en Selten
Begin vorig jaar kwam aan het licht dat levensmiddelenfabrikant Spanghero in plaats van rundvlees, paardenvlees in zijn kant-en-klaar maaltijden verwerkte. Het ging om Oost-Europees paardenvlees. In totaal werd 50.000 ton vlees 'omgekat'. Naar aanleiding van de affaire werden in 13 landen 4,5 miljoen maaltijden, slechts een fractie van de 50 miljoen kilo, uit de schappen gehaald. Later schudde Europa opnieuw op zijn grondvesten rond de paardenvleesfraude die vanuit Nederland bij het Brabantse bedrijf Willy Selten zou hebben plaatsgevonden. Ook daar ging het om 50 miljoen kilo vlees.
Beide affaires hebben ervoor gezorgd dat Europees rundvlees zijn kostprijs niet meer waard is op de wereldmarkt, terwijl de prijzen in de rest van de wereld de pan uitrijzen. Fasen, Selten en Spanghero en hun helpers hebben gezorgd voor wantrouwen in de productintegriteit van Europees rundvlees.

Fotocredits: Rotherham Wrays Butchers, Chris
Dit artikel afdrukken