Van een dag van de kaas bleek (nog) geen sprake te zijn, maar op 19 april, zo antwoordden de vriendelijke mensen van Vlam, gaat er een nieuwe kaascampagne van start. Ze willen de Belgische kaasmerken bekender maken. Daar horen wedstrijden bij en radiospotjes. Eddy Wally doet mee. Mij gaat het om een dieper kaasgevoel. Kaas staat symbool voor het menszijn (ambachtelijke charmezangers allicht ook).
Kaas is geen natuur-, maar een cultuurproduct, het resultaat van het menselijke vernuft, en staat net zo ver van de natuur als polyethyleen van aardolie. Om hun god te behagen, offerden de vroege christenen de opbrengsten van hun arbeid. Maar zij deden dat niet in de natuurlijke vorm, ze gaven geen graan en bessen. Ze droegen de menselijke bewerking van de natuur naar hun altaar: brood en wijn. Eén vroeg-christelijke sekte maakte het offer compleet: naast brood en wijn vierden ze de eucharistie ook met kaas. Dat waren de zogenaamde artotyrieten uit Galatië, een sekte van de montanisten. Ze werden later als ketters bestempeld. Wat was er mis met kaas als godsoffer? Als u er even bij stilstaat: brood, wijn en kaas zijn de meest originele producten die de mens maakte uit respectievelijk landbouw, tuinbouw en veeteelt.
In de illegaliteit
Kaas wordt graag aangeprezen als ‘artisanaal’. Maar wat betekent dat? Wat is het verschil met ‘industrieel’?
Een goed scheepsbouwer zal de natuurlijke draad en kromming binnen één boomstam aanwenden voor kniebalk of spant, afhankelijk van waarvoor dat éne stuk hout het best geschikt is. Net zoals de schrijnwerker de vlammen in een pitchpine of de uitwas van een notelaar gebruikt voor een maximaal kleureffect in de deur van een kast, zo maakt de wijnmaker, de kaasboer of de charcutier gebruik van de natuurlijke eigenschappen van zijn grondstof. Het ene beest is het andere niet, geen twee wijnranken leveren hetzelfde sap. Het is zoals in een Japanse vechtsport, de kracht van de tegenstander gebruiken om beter te scoren. De ambachtsman gebruikt de natuur om unieke cultuur te maken. Zijn wetenschap en de ervaring helpen hem daarbij, hij weet hoe zijn grondstof zal reageren, hij weet waar hij profijt kan halen. Hij kan het afwijkende en unieke naar waarde gebruiken. Hij kan onverwachte kansen grijpen. Hij kan, naargelang van de nood of de mogelijkheden, zijn recept bijsturen.
Binnen de kaasmakerij gaat de ambachtsman rauwe melk gebruiken. Dat is, zeg maar, per definitie zo. Rauwe melk zit nog vol werkende enzymen en lichaamseigen bacteriën. Enzymen zijn katalysatoren. Het zijn natuurlijke componenten die stoffen in de melk met elkaar doen reageren. Het is alsof er miljoenen machientjes binnen het proces van het kaasmaken meehelpen om rijkere aroma’s te verkrijgen. Bacteriën zijn beestjes die melk eten en geurige en smakende stoffen uitscheiden. Al deze variërende bestanddelen zorgen voor een kaas die elke keer weer anders smaakt en geurt. De industrieel daarentegen legt heel dat multiculturele zootje ongeregeld stil, want het verhindert hem om telkens dezelfde kaas te maken. Dat is de essentie van pasteuriseren in de kaasmakerij. Industrie houdt van normen en haat afwijkingen.
De industrie heeft de politiek kunnen overtuigen van haar standpunt, en nu zitten we met een overheid die industrieel denkt. Normen en regels, weet u wel?
Omdat er twintig jaar geleden veel kabaal werd gemaakt door een stel wakkere gastronomen, is vandaag het maken van rauwmelkse kaas in Europa (nog) niet verboden. Het heeft niet veel gescheeld. In sommige staten van de VS is het al zo ver en moeten de liefhebbers van een camembert bien coulant zich in de illegaliteit begeven, als ware het een drug. Het wemelt daar nu van de kaassmokkelaars op de zwarte markt, de consument is de dupe. Voor een normaal mens is rauwmelkse kaas niet ongezond en de risico’s van het eten zijn bijzonder klein in vergelijking met bijvoorbeeld autorijden. Ik zeg het graag: als Porsche een kaasmerk was, dan was die al jaren geleden verboden.
Zoek en verkies altijd en overal rauwmelkse kazen. Kijk op het doosje, het staat erop. En ziet u op een doosje gepasteuriseerde kaas toevallig de woorden ‘ambachtelijk’ of ‘artisanaal’ staan, lach dan eens hartelijk. Ze liegen. Smakelijk.
Nick Trachet — © Brussel Deze Week
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ik ben het vrij eens met Van Zeeburg.
het gaat mij vooral over de discussie "wat is ambacht?" en ik denk hier een werkbare definitie te hebben neergelegd, nml. "productie gedicteerd door (de variatie in) de grondstof", versus industrieel: "productie gedicteerd door het recept"
De implicatie is dat primaire productie nooit ambachtelijk kan zijn. Er zijn dus geen ambachtelijke boeren of vissers.
Voor de volledigheid: de kaas op de foto is 't Pikantje van De Moerenaar in Veurne (West-Vlaanderen, langs de E 40 net voor de Franse grens)
http://www.tetrapak.com/food_categories/cheese/pages/default.aspx
Ze kunnen de chips voor de smaak van de kaas daar net zo programmeren als je wilt. De smaak van kaas is soms een kwestie van programmeren.
Ook een Nederlands product, trouwens ;-).
Mensen die eens echte kaas geproefd hebben weten wat het unieke is aan deze smaak. Het is echt niet uit te leggen. Heel vriendelijk verzoek: proef het een keer!
Daarnaast heeft onderzoek uitgewezen dat rauwmelkse kaas juist gezonder is omdat de vitamines in leven blijven.
Het idee om kaas te pasteuriseren komt ten allen tijde voort uit gemakzucht. Gepasteursieerde melk hoeft niet meer te voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen. Hier heeft het inmiddels failliete Parmalat bijzonder "goed" gebruik van gemaakt door uit Oostbloklanden melk te importeren naar Italie en deze Europawijd als verse producten te verkopen.
Of een koe in de wei loopt is ook alleen maar te proeven bij rauwmelkse kaas. Het is dus efficienter om koeien nooit buiten in de wei te laten lopen bij fabriekskaas. Voelt u waar dit heen gaat?!
De smaak van fabriekskaas komt niet door natuurzuivere melk maar enkel door toevoegingen. Onthoudt hierbij een ding: wat echt is kun je niet namaken!
Als je bij een echte kaasboerderij je kaas koopt weet je tenslotte dat je een eerlijk product koopt. De bereider wil alles laten zien en verkoopt meestal zelf zijn/haar zuivelproducten. Bovendien heeft de kaas niet eerst half Nederland doorgereisd maar is een streekproduct.
@JMeindert, van dit lijstje vind ik de (oude) Remeker het lekkerste, met de belegen Wilde Weide een goed tweede. Stolwijker kan ook fantastisch zijn, maar varieert qua smaak nogal.
Maar als je nog een paar km omfietst dan haal je in Weipoort de Goudse Oplegkaas, en dat vind ik de echte topper uit deze streek.
Leuk onderwerp! In een straal van 5 km kan ik van de hollandse kazen Wilde Weide, Remeker, Stolwijker en Leidsche (ter plekke bij de boer + de boter ervan want Leidsche is 30+) bemachtigen. Welke is de lekkerste? Persoonlijk vind ik de Wilde Weide het leukst (van een boer op een eiland) maar niet het lekkerst.
@VanDiest: Boeren die rauwe melk verwerken werken SUPERRRRR hygienisch. 100% zekerheid krijg je nooit. Als je 100% zekerheid wil moet je alleen gesteriliseerd voedsel eten, maar zou mijn keus niet zijn.