image

Niet schrikken! Natuurlijk mag je ook onze Heilige Hollandse boerenkool-met-worst eten, maar wat is het leven zonder eens een klein avontuurtje in het onbekende? Daarom dus boerenkoolsoufflé. Klinkt moeilijk, is het niet.
We hebben eindelijk een winter waarbij ruimschoots de vorst over onze vaderlandse koolsoorten is gegaan
Recept:
1 pond gesneden boerenkool, liefst vers uit de tuin
4 eieren
150 gram gemalen brandnetelkaas (gewone mag ook, dan wel oude kaas)
1 groot bekertje crème fraîche
1 eetlepel sausbinder of aardappelmeel
zout, peper,
1/2 eetlepel gedroogde tijm
50 gram boter

1 ruime hoge ovenschotel, liefst met rechte wanden

Kook de gesneden en gewassen boerenkool in ruim water gaar in een kwartiertje. Hij hoeft niet helemaal gaar te zijn zoals bij stamppot, want hij gaat nog in de oven. Verwarm de (circulatie)oven op 150 graden. Smelt de helft van de boter in een koekenpan, giet de boerenkool af, druk al het water eruit. Doe de groente in de pan en roer de gesmolten boter erdoor. Voeg de crème fraîche, zout, peper en tijm toe. Strooi de kaas over het mengsel en schep alles voorzichtig door elkaar. Roer de sausbinder erdoorheen en laat de massa even aan de kook komen en binden. Haal dan de pan van vuur. Splits de eieren en doe de dooiers bij de boerenkool, roer ze er snel en krachtig door, ze mogen niet stollen. Klop met een snuf zout de eiwitten in een vetvrije kom bijna stijf. Vet met de rest van de boter de ovenschotel in. Vouw nu de eiwitten met een metalen lepel door het boerenkoolmengsel, liefst met stevige, ruime slagen, want dan blijft er maximaal lucht in het eiwit en wordt de soufflé luchtiger. Doe alles over in de ovenschotel, maar laat ongeveer 5 centimeter ruimte bovenaan, die is voor het rijzen. Als u individuele soufflépotjes heeft, oogt dat heel feestelijk, maar dan heeft u boerenkool over. Serveer het dan als een voorgerecht met bijvoorbeeld een gevulde witlofsalade na. Zet de soufflé in de oven en laat hem in 45 minuten garen. Open de oven niet tijdens dit proces. Hopelijk heeft u een raampje om doorheen te kijken in de ovendeur, anders is het gokken. De soufflé kan niet tegen lucht en zakt in als u tussendoor even wilt kijken. Laat iedereen al aan tafel zitten als u de soufflé binnenbrengt, dan is het effect het mooist. En dan maar snel aanvallen, voor hij inzakt! Lekker met stokbrood of boerenbrood en een goede fles rode Roussillon Villages erbij.

Dit artikel afdrukken