Jammer dat journalisten vaak niet verder kijken dan de supermarkt. Er is een alternatief: craft chocolate. Niet van de grote chocoladegiganten maar van kleine chocolademakers die zelf de cacao bij de boerencoöperaties inkopen. En die niet een beetje maar héél veel meer betalen. Met een kortere handelsketen die veel transparanter is.

Want voor de chocola in supermarkten staan alle seinen nog steeds op rood. Gelukkig zegt zelfs Peter d’Angremond, directeur van Fairtrade Nederland, het inmiddels ook: "Bedrijven in de hele cacaoketen, van inkoper tot chocoladefabrikant en supermarkt, zullen er niet onderuit komen om meer te betalen, anders zal de situatie toch niet wezenlijk verbeteren."

Voor een goede prijs, waarvan boerengezinnen kunnen leven, zijn wetten nodig, maar wat kan de consument doen? Het artikel in de Volkskrant sluit ermee af. En opnieuw komt men niet verder dan de supermarktschappen en de bekende labels. Jammer, want buiten de supermarkten is juist véél eerlijkere chocolade te vinden. Dat beaamt Fairtrade, dat beamen de chocoladegiganten. Dat beaamt iedereen.

In Nederland zijn Chocolatemakers en Original Beans bekende voorbeelden. Dat zij echt heel anders werken is evident. Dat dit beter voor de wereld is ook. Maar nee, hun repen liggen niet in de supermarkt. En daarom hoor je er zo weinig over. Er zijn over de hele wereld honderden van dit soort chocolademakers. Ook in de landen waar de cacao verbouwd wordt. Van Marou in Vietnam tot Madécasse in Madagaskar. Van Pacari in Peru tot Kuná in Ecuador.

Wie het normaal vindt meer te betalen voor kwaliteit, kan nu al echt eerlijke chocolade kopen. De grote industrie zal pas echt verbeteren als er wetgeving is. Daar hoef je als consument niet op te wachten.

Paul van Dijk runt samen met Emma chocoladeverkopers.nl

Craft chocolate vind je in de winkels van Simon Lévelt en Ekoplaza. En natuurlijk bij gespecialiseerde verkopers: Chocolatl (Hazenstraat 25-a) en Cacaomuseum (Czaar Peterstraat 175) in Amsterdam. The Chocolate Shop (Liomenhof 1 in Den Haag), Chocoladeverkopers (Lange Hezelstraat Nijmegen), Florentina (Witte de Withstraat 9a in Rotterdam) en Cacaolab (Kalverringdijk 25, Zaandam).

Craft chocolade is online verkrijgbaar bij: Chocoladeverkopers, The Chocolate Shop en Cocoarunners.

Winkeliers die zelf craft chocolade willen gaan verkopen kunnen terecht bij: Clearchox, El Sauco en The Highfive Company.
Dit artikel afdrukken